VIDEO Džässifestival tahab tuua halli sügisesse Vahemere päikest

Copy
Festivali "IDeeJazz" avab reede õhtul kell 18 Narva raekoja saalis Hispaania duo Magalí Sare i Manel Fortia.
Festivali "IDeeJazz" avab reede õhtul kell 18 Narva raekoja saalis Hispaania duo Magalí Sare i Manel Fortia. Foto: Erakogu

Sel reedel ja laupäeval saab Narvas osa kuuest džässikontserdist, kus lisaks Eesti legendidele astuvad üles ka mitmed Vahemere riikide muusikud.

Narvas kaheksandat korda festivali "IDeeJazz" korraldav Oleg Pissarenko soovis esinejaid valides pakkuda kuulajatele sellist muusikat, mis tooks halli sügisesse vähemalt kontserdi kuulamise ajaks päikest. Nii ongi tänavuse festivali välisartistide seas Vahemere riikide muusikud.

Hispaania ja Eesti õhtu

Reedel kell 18 Narva raekojas toimuval avakontserdil astub publiku ette temperamentne Hispaania duo Magalí Sare i Manel Fortia. Pissarenko kinnitab, et duo suudab mängida nõnda, et jääb mulje, justkui oleks kontrabassis peidus terve orkester. Nad esitavad Ladina-Ameerika ja Kataloonia muusikat üllatavast ja kohati isegi hulljulgest vaatenurgast.

Pärast Hispaania kontrabassiduo kontserti tasub muusikahuvilistel kõndida 50 meetrit raekoja kõrval asuvasse Narva kolledži hoonesse, mille fuajees seavad pillid üles Eesti džässi sõna otseses mõttes legendid: saksofonist Lembit Saarsalu kvartetis tulevad publiku ette ka Olav Ehala klahvpillidel ja Toivo Unt bassil. Koos korüfeedega mängib Narvast pärit noor trummitalent Mihhail Nikitin ning klahvpillidel teeb kaasa Olav Ehala õpilane Andrus Rannaääre, kes nüüd õpetab ise muusikaakadeemias.

Lembit Saarsalu sõnul on Narvas esitusele tulev kava nagu tema 59 aastat kestnud muusikaline teekond, mis on kulgenud läbi paljude maade ja stiilide, jõudes praeguse aja loominguni.

Reedesele päevale paneb kolledži fuajees punkti praegu Berliinis elava Eesti pianisti ja helilooja Mahtei Florea kaheksaliikmeline bänd Mahtei Florea New Grounds. Oleg Pissarenko nimetab 35aastast Floreat Eesti džässmuusika tõusvaks täheks, kes pärast õpinguid Eesti muusikakõrgkoolides (teiste seas ka Sillamäe kultuurielu praeguse vedaja Vladimir Võssotski käe all) ning seejärel Rootsis ja Saksamaal, on jõudnud teha silmapaistvat rahvusvahelist karjääri. Tema bänd esitab põhjamaist nüüdisdžässi, milles on äratuntavad ka klassikalise muusika elemendid. Esitatavad teosed on paljuski inspireeritud Petros Klampanise ja Arvo Pärdi muusikast. Narvas mängib Mathei Florea New Grounds ka hiljuti Berliinis ilmunud plaadi muusikat.

Prantsusmaa, Narva ja Itaalia

Laupäevane kontserdiõhtu algab taas kell 18 Narva raekojas, kui publiku ette tuleb karismaatiline Prantsuse pianist ja laulja Grégory Privat, kes esitab raekoja Estonia tiibklaveril oma värskete albumite "Yonn" ja "Soley" muusikat.

Seejärel on taas kaks kontserti kolledži fuajees. Esmalt astub üles Narva Dixieland Band, kes üllatas Oleg Pissarenkot oma professionaalsusega suvel Narva-Jõesuus, kus nad mängisid festivali sissejuhatuseks. "Ütlesin neile, et nad on nii andekad ja tublid, pangu terviklik kava kokku. Nüüd saabki seda kuulata," sõnas ta.

Tänavusele festivalile paneb laupäeva hilisõhtul punkti Itaalia pianist ja laulja Francesca Tandoi koos oma trioga. Itaallanna on esinenud üle maailma tuntud džässifestivalidel ja -klubides.

Tagasi üles