Kohtla-Järve lugemissaalis näeb Ukraina salapärase lapskunstniku joonistusi

Copy
Ekspositsiooni avamisel kõneles näituse kuraator, kulturoloog Marina Loginova.
Ekspositsiooni avamisel kõneles näituse kuraator, kulturoloog Marina Loginova. Foto: Erakogu

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis saab vaadata 11aastaselt surnud, kuid endast tohutu loomepärandi maha jätnud Ukraina lapskunstniku Sasha Putrya tööde näitust "Sasha Putrya kaunis maailm".

Sasha Putrya (1977-1989) sündis Poltavas elukutselise kunstniku ja muusikakooli õpetaja peres ning hakkas joonistama juba kolmeaastaselt. Ehkki viieaastaselt tabas tüdrukut ravimatu haigus ja ta elas vaid 11aastaseks, jõudis ta endast maha jätta tohutu suure loomingulise pärandi: üle 2000 joonistuse ja kompositsiooni, mis kannavad endas ilu, lahkuse ja armastuse filosoofiat.

Piltidesse pani Sasha kogu oma armastuse ja vajaduse ilu järele: tema joonistustel on muinasjutulised ja ajaloolised süžeed, portreed, vaimsed teemad, kosmos ja loomad. Samas on ta lapselikult naiivsed teosed täis sügavat tarkust, kõrget vaimsust, harmooniat, erakordset ilu ja elurõõmu.

Sasha Putryat nimetatakse geniaalseks lapseks ja üheks Ukraina salapärasemaks kunstnikuks. Temast on vändatud kuus dokumentaalfilmi ning avaldatud kaks dokumentaaljutustust, värvilised kataloogid ja joonistuste albumid. Poltava kunstigaleriis on avatud Sasha Putrya nimeline laste näitusesaal, kus korraldatakse rahvusvahelisi laste loomingu konkursse. Poltava lasteaiale, kus Sasha käis, on paigaldatud mälestustahvel.

Sasha Putrya tööd on tuntud üle kogu maailma: 12 riigis on toimunud üle 230 isikunäituse. Eestis eksponeeritakse tema töid esimest korda, Kohtla-Järvel saab neid vaadata 12. oktoobrini.

Tagasi üles