Keskkonnaraha jagamine tõmmatakse koomale

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla valla plaan Järve mõisa pargi jaoks toetust küsida lükkub tulevasse aastasse.
Kohtla valla plaan Järve mõisa pargi jaoks toetust küsida lükkub tulevasse aastasse. Foto: Peeter Lilleväli

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) nõukogu otsustas esmaspäeval,  et seoses vähenevate ressursitasudega ei avata teist taotlusvooru keskkonnaprogrammist toetuste taotlemiseks.

Valitsus otsustas märtsi alguses, et põlevkivisektori probleemide lahendamiseks langevad selle aasta juulist kuni tuleva aasta lõpuni ajutiselt nii keskkonna- kui ressursitasud.

Tavapäraselt laekub KIKile aastas keskkonnatasudest keskkonnaprojektide toetamiseks keskmiselt 35 miljonit eurot. Valitsuse otsuse mõjul väheneb keskkonnaprogrammi eelarve sel aastal neljandiku kuni viiendiku võrra, mistõttu piirdutakse kahe taotlusvooru asemel ühega.

Taotlusi kaks korda rohkem kui raha

KIKi nõukogu esimehe keskkonnaminister Marko Pomerantsi sõnul pole praegu mure taotluste puudumises, vaid hoopis raha vähenemises.

"Pole mõtet sadu projekte kaks korda aastas hinnata, et jõuda väheste väljavalituteni. Ilmselt läheb järgmisel aastal samamoodi. Seega need, kes mõtlesid teise vooru pöörduda, valmistuge hoolikalt uueks aastaks," soovitas minister.

KIKi juhatuse esimehe Veiko Kaufmanni sõnul lähtub KIK iga projekti toetamise või tagasilükkamise puhul selle positiivse keskkonnamõju suurusest.

"On päevselge, et toetuseta jäävad kümned või isegi sajad projektid. Paraku jääb seetõttu ka nii mõnegi planeeritud keskkonnaprobleemi lahendamine tulevikku. Edaspidi peavad taotlused olema veelgi rohkem fokuseeritud ja kvaliteetsemad," rääkis ta.

Tänavusse esimesse taotlusvooru esitati 1170 taotlust kogusummas 60 miljonit eurot, mis on viimaste aastate rekord. Sel esmaspäeval otsustas KIKi nõukogu määrata esimese vooru piirsummaks 30 miljonit eurot; täpsem summa selgub pärast taotluste hindamist. Rahastamise otsustab KIKi nõukogu 14. juunil.

Omavalitsused murelikud

Iisaku, Kohtla ja Mäetaguse vald on omavalitsustest olnud viimastel aastatel ühed agaramad KIKist toetuse küsijad (ja saajad). KIKi äsjane otsus teeb neid murelikuks.

"Esimesse vooru esitasime ühe lammutusprojekti, kolm-neli projekti on järgmisse vooru ettevalmistamisel," ütles Mäetaguse vallavalitsuse arendusspetsialist Aigi Kullerkupp. "Eks neid jutte, et teine voor võib ära jääda, oli kuulda, aga natuke ikka lootsime, et see nii ei lähe. Tahtsime veetrasside ja Mäetaguse mõisapargi jaoks projekti esitada... Väga kurb, et need asjad edasi lükkuvad."

Kohtla vallal on esimeses voorus kolm projekti otsuse ootel: ohtlike jäätmete kogumisring, küladesse jäätmemajade  rajamine ja Kukruse pargi rekonstrueerimine.

"Teises voorus oli kavas küsida toetust Järve mõisa pargi haljastusele, see lükkub nüüd edasi," tõdes vallavalitsuse keskkonnanõunik Margit Juuse.

Iisaku vald taotleb esimeses voorus toetust keskasula vee- ja kanalisatsiooniprojekti uuele etapile. Kui sellele positiivne vastus tuleb, siis teise vooruga esialgu plaane polegi.

"Eks vaatame, kuidas asjad edasi kulgevad - oleme küll palju ära teinud, aga ei saa öelda, et rohkem polegi vaja midagi teha," ütles OÜ Iisaku Elamumajandus juhatuse liige Ervin Rajamets.

Veiko Kaufmanni sõnul tuleb KIKil nüüd koostöös keskkonnaministeeriumiga analüüsida, millises mahus ja milliste projektide rahastamisega edaspidi jätkatakse. Seejärel saab KIK analüüsida, kas ja mil määral on vaja organisatsioonisiseseid tööprotsesse ringi korraldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles