Narva Aleksandri kiriku päästmiseks korraldati korjandus

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kiriku harmoonium. Foto on tehtud festivali "7 linna muusika" ajal 2014. aastal.
Narva Aleksandri kiriku harmoonium. Foto on tehtud festivali "7 linna muusika" ajal 2014. aastal. Foto: Ilja Smirnov

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma kuulutas esmaspäeval välja korjanduse pankrotistunud Narva Aleksandri kiriku päästmiseks ja seab omaenda isiku garandiks, et kiriku usaldust taastada.

Põhjaranniku küsimuse peale, kui reaalne on Aleksandri kiriku hoone päästmiseks raha kokku saada, vastas peapiiskop Urmas Viilma, et see on üpris reaalne, sest juba on mitmed ettevõtjad avaldanud valmisolekut püha üritust toetada. 

Head uudised

Samuti on tema sõnul läbirääkimised riigiga olnud viimastel päevadel päris tihedad. "Olen suhelnud ka peaministriga ja püüame kahe peale − riik ja kirik − saada kokku summa, millega saaks Narva Aleksandri kiriku päästa. Samal ajal loodame, et see summa ei jää 500 000 juurde, vaid võlausaldaja on nõus andma hinnas veidi alla," ütles Viilma.

Praegu on EELK kodulehel loodud ekstra annetuskeskkond Korjanduskarp, kus ka muude kirikuprojektide jaoks korjandusi tehakse. EELK veebilehe avaküljelt läheb sinna kollane link. Annetamine on tehtud tehniliselt lihtsaks ja isegi krediitkaarti on võimalik kasutada.

See, kellele praegu pankrotipesas olev kirikuhoone hakkab tulevikus kuuluma, on peapiiskopi sõnul tehniline küsimus. "Reedel rääkisin põgusalt peaministriga ja leppisime kokku, et lähiajal otsustatakse, kas hoone läheb riigi või kiriku omandisse. Kui kiriku poolt on praegu peapiiskop see inimene, kes kogu Narva teemal avalikkusega suhtleb, siis see usaldus on minu auasi," ütles Viilma, rääkides usaldusest EELK vastu, mis on Narva Aleksandri kirikuga seotud jamade tõttu kõikuma löönud.

"Ka minu pöördumises seisab, et olen võtnud kiriku nimel selle vastutuse ja tunnen siirast häbi, vabandan, et kogu avalikkus peab selle küsimusega tegelema. Aga see on asi, mida ma praegu teha saan. Tõepoolest, ma ei rõõmusta selle üle, et peame nõnda raha korjama. See on pigem selline häbiga käe väljasirutamine − ootuses, et inimesed aitaksid," tunnistas peapiiskop.

Kui inimesed annetavad raha − kas nad teavad, läheb see Narva Aleksandri kiriku heaks või võib minna ka mõne teise pankrotipesas asuva hoone päästmiseks? Viilma ütleb, et tema üleskutse on seotud nii Narva Aleksandri kiriku hoonega kui kogudusega üldisemalt. "Selge, et esimeses järjekorras päästetakse Aleksandri kirik, ja see tuleb ka minu pöördumisest välja. Aga selleks, et teha järgmisi otsuseid, on vaja teada, kas inimesed üldse annetavad nii palju, et annetustest jagub kirikuhoone väljaostmiseks," ütles Viilma.

Uus kontserdimaja

Viilma sõnul on Eesti Kontsert (EK) valmis tegutsema Aleksandri kiriku hoones, kui see antakse ükskord kultuuriobjektina kasutusse. Aga et EK saaks seal tegutseda, peab olema lahendatud selgelt omandiküsimus ja see, kas riik jätkab kirikuhoone edasist restaureerimist. See on riiklikult varem eesmärgiks võetud ja samuti piirkondlikus arengukavas kirjas.

"Kui praegu päästame Narva Aleksandri kiriku hoone enampakkumiselt, aga pärast seda ei järgne edasist restaureerimist, oleme endiselt küsimuse ees, milleks me ta päästsime. Eesmärk on ikkagi − ja peaminister on selle riigikogu infotunnis ka välja öelnud − teha Aleksandri kirikust kultuuri- ja sakraalhoone Narva linnas, et see oleks avalikus kasutuses," ütles Viilma.

Peapiiskopi sõnul on riigi poolelt kõige aktiivsemalt Aleksandri kiriku hoone päästmisega tegelnud siseminister Hanno Pevkur ja siseministeerium, kuna usuasjade osakond kuulub siseministeeriumi alla. Sellega  peaks olema seotud ka kultuuriministeerium, aga Viilma tunnistas, et kultuuriministeerium on olnud üsna tagasihoidlik, passiivne ja rääkinud rohkem sellest, et nende huvi on "säilitada hoonet kui arhitektuurimälestist". Aga kui vaadata taastamisotstarvet ja mõelda EK tegevusest seal, võiks/peaks hoopis kultuuriministeerium kõige aktiivsem olema.

"Üks asi Narvas on julgeolekuküsimus, teine see, mida on ka Narva kirikuhoone kontekstis kogu aeg välja öeldud. Tundub, et me oleme riigina liiga vähe tähelepanu pööranud Narva inimeste kultuurilisele harimisele või tingimuste loomisele, et seal oleks korralikud saalid, ruumid kvaliteetse kultuuri tutvustamiseks. Narva Aleksandri kirik loob seal kindlasti need võimalused," rääkis Viilma.

EELK Narva Aleksandri kogudus kuulutas 2014. aasta sügisel välja pankroti suutmatuse tõttu tasuda Narva Aleksandri kiriku restaureerimistööde jätkamiseks garanteeritud laenu. Pankrotistunud kogudus on jätkanud kiriklikke kooskäimisi ja jumalateenistusi seni veel kasutamiseks jäetud koguduse hoonetes. Hoonete pankrotivarana müügi järel jäävad Narva luterlased peavarjuta ning suure tõenäosusega jääb sümbolväärtust omava kultuuri- ja sakraalhoonena taastamata ka Narva Aleksandri kirik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles