Kuremäe küla keskus saab uue ilme

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidutöö "Rännak".
Võidutöö "Rännak". Foto: Erakogu

Kuremäe küla arhitektuurikonkursi võitnud ideekavand "Rännak" pakub nutikat ja loomulikku lahendust küla keskusele koos kaupluse, bussipeatuse, infopunkti ja kioskiga, arvestades koha loomulikku reljeefsust. 

"Rännaku" autorid on arhitektid Helen Rebane, Kaie Kuldkepp ja Pelle-Sten Viiburg büroodest Doomino Arhitektid ja Nüüd Arhitektid.

Võidutööl põhinev avaliku ruumi lahendus loodetakse Kuremäel välja ehitada EV100 programmi raames hiljemalt aastaks 2020.

"Võidutöö on sümpaatne nii oma suhtumisega olemasolevasse keskkonda kui ka mitmete ideede poolest," rääkis Illuka vallavolikogu esimees Paul Kesküla. "Kuremäe ruumiline planeerimine on keeruline ülesanne reljeefi, mitmesuguste piirangute ja ka erilise vaimse tähenduse tõttu paljudele inimestele. Valmislahendusi, mis vastaks kõigile püstitatud küsimustele, me võistluselt ei oodanud. Küll aga loodame, et oleme leidnud hea partneri ja lähtealuse edasiseks koostööks."

Žürii otsustas anda peapreemia "Rännakule" kõige funktsionaalsema ja kohalikku konteksti kõige tundlikumalt sobituva lahenduse eest.

"Rännakus" on nutikalt ja loomulikult lahendatud küla keskuse ala koos kaupluse, bussipeatuse, infopunkti ja kioskiga, arvestades koha loomulikku reljeefsust. Žürii liikmete hinnangul tekib multifunktsionaalne ruum, mis toimib nii igapäevaselt kui suuremate ürituste korral. Samuti on terviklikult läbi mõeldud teedevõrgustik, sh kergliiklusteed, pakkudes ootamatu, aga positiivse ideena välja pinkidega jalutusraja kloostri tagumisele teele, mis juhatab Kuremäe külastajad kaugemale tavapärasest trajektoorist.

Arhitektuurivõistluse võidutöö meeskond pälvis preemia suurusega 5000 eurot.

Võistlusele laekus kokku kuus ideekavandit.

"Eesti Vabariik 100" arhitektuuriprogrammi "Hea avalik ruum" eesmärk on riigi 100. sünnipäevaks taasaktiveerida suuremates keskustes olulised piirkonnad, luues võimalusi ja põhjusi neid rohkem kasutada.

"Eesti Vabariik 100" arhitektuurivõistlusi rahastab riigikantselei ja korraldab Eesti arhitektide liit koostöös 15 kohaliku omavalitsusega.

Kuremäe avaliku ruumi arhitektuurivõistlus oli kolmeteistkümnes lõppenud võistlus arhitektuuriprogrammi "Hea avalik ruum" raames. Järgmisena saab läbi Narva avaliku ruumi võistlus. (PR)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles