Jõhvi hooldekeskuses käärib

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi hooldekeskuses toimus juhivahetus mullu suvel, kui ametist lahkunud Elle Seliverstova asemele tuli Messurme Pissareva. Tänavu veebruari alguses Pissareva aga ootamatult tagandati ning ametisse pandi volikogu liige Arthur Seppern.

PEETER LILLEVÄLI
Jõhvi hooldekeskuses toimus juhivahetus mullu suvel, kui ametist lahkunud Elle Seliverstova asemele tuli Messurme Pissareva. Tänavu veebruari alguses Pissareva aga ootamatult tagandati ning ametisse pandi volikogu liige Arthur Seppern. PEETER LILLEVÄLI Foto: Põhjarannik

Vähemalt osa Jõhvi hooldekeskuse töötajaid pole leppinud veebruari algul toimunud keskuse juhi vahetusega, väites, et pärast seda on majas olnud üksjagu segadust, muu hulgas töötajatele palga maksmisega. 

Jõhvi hooldekeskuse endine juht Messurme Pissareva vabastati ootamatult ametist tänavu 7. veebruaril ning tema asemele kinnitati Jõhvi volikogu keskerakondlasest liige Arthur Seppern.

Töötajates tekitas juba toona sihtasutuse nõukogu selline otsus nördimust. Nüüd, pärast seda, kui uus juht on üle kuu aja ametis olnud, väidavad mõned töötajad, et Seppern ei saa oma ametis hakkama.

Segadus palkadega

Vahetult enne ametist lahkumist tõstis keskuse endine juht Pissareva töötajate palku. Ent palgapäeval ja sellele järgnenud päevadel tekkis palkadega arusaamatusi: kes sai ettenähtust vähem, kellele ei makstud õigel ajal haigushüvitisi. Põhjarannik ei nimeta siinkohal meie poole pöördunud töötajate nimesid, kuna see võib neid kahjustada, ent nad räägivad, et Sepperni tulekuga on keskuses toimunud arusaamatuid asju.

"Enne Messurme Pissarevat oli meil kogu aeg pidev kokkuhoiurežiim, polnud raha, et hooldatavatele hügieenipaberitki osta. Messurme viis lühikese ajaga maja plussi, kõik hakkas sujuma, ta tõstis töötajate palka. Ja siis võeti ta meile arusaamatutel põhjustel maha," rääkis üks töötajatest.

Tema sõnul on uus juht Arthur Seppern käitunud kummaliselt ja kui inimesed on käinud saamata töötasu küsimas, küsinud vastu, kas neil on raha otsas.

"Ta tahab teha välibasseini ja muusikatuba. Enamik meie elanikest on dementsed ja voodihaiged," rääkis teine töötaja.

Töötajate sõnul on maja rahalised asjad ligadi-logadi, sest siiani pole asutusel raamatupidajat, kuna endine raamatupidaja ütles lepingu üles, kui sai teada, et Messurme Pissareva lahti lasti.

Arthur Seppern tunnistab, et palkade maksmisega on olnud probleeme, kuna endine raamatupidaja lahkus ja uut pole siiani leitud. "Raamatupidaja viskas samal päeval karbid dokumentidega sinnasamasse maha ja pani minema. Olen otsinud töötukassa kaudu uut raamatupidajat, kuid seni pole leidnud sellist, kes oskaks meie kasutuses oleva raamatupidamisprogrammiga töötada," rääkis Seppern.

Ta tunnistas, et kuna raamatupidajat polnud, pidi ta rahaülekanded jooksvate arvete tasumiseks ise tegema. Palkade maksmiseks kasutati aga vanu palgatabeleid, mistõttu ei makstudki inimestele juba muutunud palga vahet kohe välja. Nüüdseks on tema sõnul probleem lahendatud ning needki, kes haigushüvitisest ilma olid, on oma raha kätte saanud.

Mõistab pahameelt

Sepperni sõnul on inimeste pahameel mõistetav, sest temal on plaanis teha senises töökorralduses muudatusi. "Enamik neist pole läbinud mingeid koolitusi, kuid hooldustöötajad peavad sooritama kvalifikatsioonieksamid. Ja sellest ma neile ka rääkisin. Muidugi ei pruugi see kõigile meeldida," sõnas ta.

Seppern ütles, et osa töötajatest ei valda ka nõutaval tasemel eesti keelt ja küllap kardetakse, et puudused nõuetele vastamises võivad nendele halvasti lõppeda. Pealegi pahandas ehk osa töötajaid juhi vahetus. "Selge see, et seal ollakse praegu agressiivselt meelestatud, kuid usun, et see on ajutine," sõnas Seppern.

Jõhvi vallavalitsuse sotsiaalteenistuse juht Sirli Tammiste ütles, et temale on probleemidest hooldekeskuses küll teatatud, ent tema on ennast neist teadlikult distantseerinud, kuna sihtasutusel on juhatus ja nõukogu, kes peavad neid küsimusi lahendama.

Sihtasutuse Jõhvi Hooldekeskus nõukogu esimees Jevgeni Fedorenko jäi aga olukorda kommenteerides kidakeelseks: "Praegu meil tervikpilt asjadest puudub, aga me püüame lahendada oma probleemid maja sees rahulikult ilma Põhjaranniku vahenduseta."

Arthur Seppern kinnitab, et ta pole midagi valesti teinud ja kollektiiviga on tal läbisaamine hea. "Naistepäeval kinkisime naistele lilli, vabariigi aastapäeva tähistasime, jõime teed, kohvi ja sõime torti. Ma ei tea, mida seljataga räägitakse. Selge see, et inimesi ajab närvi, kui palka õigel ajal kätte ei saa, kuid see oli lihtsalt põhjustatud asjaolust, et raamatupidaja läks ära," rääkis ta.

Hooldekeskuse nõukogu vahetati välja tänavu jaanuaris ja jämedat otsa hoiavad seal ärimees Nikolai Ossipenkoga seotud inimesed. Messurme Pissareva mahavõtmise põhjendused jäidki nõukogu poolt häguseks, kuid ühe peamisena toodi välja see, et  ta jättis uue nõukogu liikmed äriregistrisse kandmata.

Pissareva põhjendas aga uue nõukogu äriregistrisse kandmata jätmist tookord Põhjarannikule nii: "Selleks pidi mul olemas olema iga nõukogu liikme allkirjaga nõusolek nõukogu liikmeks asumise kohta. Pöördusin nende poole, et nad saadaksid vajalikud dokumendid, kuid nad ei teinud seda. Ma tean ja järgin seadusi, ma pole midagi valesti teinud."

Pärast ametist tagandamise otsust tehti Pissarevale korduvalt ettepanek maja haldusjuhina hooldekeskuses jätkata, kuid ta keeldus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles