Karu käib Kuremäel õuntega maiustamas

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu Karoliina elab Elistvere loomapargis.
Karu Karoliina elab Elistvere loomapargis. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eelmisel nädalal nähti Kuremäel korduvalt liikumas karu, kes sooja sügise tõttu pole veel talveunne jäänud ning käib kõhutäiteks aedades maha kukkunud õunu nosimas. 

"14. novembril saatis üks külaelanik mulle humoorika meili, küsides, kas nüüd, kui loodi Alutaguse rahvuspark, on igal vallaelanikul oma karu," rääkis Alutaguse vallavolikogu aseesimees Paul Kesküla.

Ise pole ta seda karu nägema sattunud, küll aga kuulnud jutte oti käimistest. Enamasti on külaelanikud näinud hämaruses pagevat varju, karu jälgi või hunnikuid. Üks mees olevat end hommikul tööle asutades karu lausa oma maja trepil istumas näinud.

"Ei, trepi peal ta küll ei istunud," võttis selles majas elav Andrei külajuttudel hoogu maha. "Tulin hämaras majast välja ja nägin karu − õigemini küll karu varju − viie-kuue meetri pealt mööda jooksmas. Aiast õunapuude poolt ta tuli, pärast käisin vaatamas − mitte ühtegi õuna polnud enam puude all maas."

Hirmu Andrei ei tunne: "Öeldi, et olevat noor karu, mis temast ikka karta, tema kardab inimest rohkem. Valgustust meil seal ei ole, pimedas liigun taskulambiga, aga rohkem pole isegi karu varju näinud."

"Kui alevik on metsa sees, eks siis loomad ikka liiguvad," on Kuremäe jahtkonna esimees Raivo Keskla karust kuulnud. "Kuremäel on maju vähe ja kõik metsa ääres, eks mõnikord ikka satub loomi majade juurde ka. Üks kohapeal elav jahimees arvas jälgede järgi, et see karu võib umbes kolmeaastane olla."

Mesinikke Keskla sõnul sealkandis eriti pole, samuti ei ole kuulda olnud, et karu põllumeeste silorulle oleks lõhkunud.

"Eelmisel aastal liikus Ohakveres üks kolme pojaga emakaru, pojad tõmbasid küüntega silorullidel kilet katki, aga praegu pole küll keegi rääkinud, et karu pahandust oleks teinud."

Paul Kesküla rääkis, et Kuremäel kasvavad suure tee ääres õunapuud ning nende all on näha nii käpajälgi kui karu hunnikuid.

"Üks puu on seal murtud ka, aga kas just karu selle murdis, ei tea öelda. Küllap ta kusagil soo peal elutseb, seal on selliseid kuivi männikuid küll, mis talle sobivad."

Karusid on Ida-Virumaal viimastel aastatel iseäranis arvukalt, eriti Alutaguse kandis. Tänavu kevadel näiteks jalutas Mäetaguse alevikus ringi mullutalvine karupoeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles