Uus kaitseväe juhataja on Ida-Viru juurtega Riho Terras

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Matti Kämärä

Täna astub ametisse kaitseväe uus juhataja brigaadikindral Riho Terras. Sellega lõpeb ka kindral Ants Laaneotsale määratud viieaastane teenistusaeg.

Esimest korda on kaitseväe juhataja ametisse nimetanud vabariigi valitsus kaitseministeeriumi ettepanekul. Varem on seda teinud president, vahendasid ERRi teleuudised.

Valitsus määras Riho Terrase ametipalgaks 3332 eurot, millele lisandub auastmetasu 352 eurot kuus. Ametist lahkuv Ants Laaneots on öelnud, et tegevteenistusse ei ole tal kavas jääda, kuna ta saab peagi 64-aastaseks. Ta on ka maininud, et talle on tehtud NATO-st ettepanek liituda alliansi nõustamisgrupiga.

Terras teenis seni kaitseväe peastaabi ülemana. Laar on varem öelnud, et kaitseväe juhataja kohale oli mitmeid tugevaid kandidaate, kuid brigaadikindral Terrasele langes valik kolmel peamisel põhjusel.

"Riho Terrasel on tänu oma senisele elu- ja teenistuskäigule väga hea ja tugev arusaam Eesti riigi toimimisest ning julgeolekupoliitiliste otsuste kujundamisest. Kaitseministeeriumi endise kantslerina on ta hästi kursis nii riigikaitse tsiviil- kui sõjalise poolega," ütles Laar nädala eest.

Brigaadikindral Terras teenib kaitseväes 1991. aastast. Ta on teeninud Kalevi pataljonis, olnud vahipataljoni ülem, kaitseliidu staabiülem, juhtinud kaitseväe peastaabi analüüsi- ja planeerimisosakonda, olnud peastaabi ülema asetäitja operatiivalal. Aastatel 2001-2004 oli Terras kaitseatašee Saksamaal, 2007. aastal teenis ta välisoperatsioonil Iraagis NATO väljaõppemissiooni staabiülema asetäitjana. Aastatel 2008-2010 oli ta kaitseministeeriumi kantsler.

Terras on õppinud Tartu ülikoolis ajalugu, saanud magistrikraadi riigi-ja ühiskonnateaduste alal Bundeswehri ülikoolist, lõpetanud vanemstaabiohvitseride kursuse Balti kaitsekolledžis ja Ühendkuningriigi kuningliku kaitseuuringute kolledžis Londonis (Royal College of Defence Studies).

Tagasi üles