Kohtla-Järve gümnaasium korraldab linnapargis terve päeva kestva teatejooksu

Copy
Kui tänavu kevadel toimunud Kohtla-Järve linnajooksul jooksis iga osaleja enda eest, siis 11. oktoobril toimuva 106 x 1000 m teatejooksul tulevad osalejad ühiselt välja oma kooli, ettevõtte või asutuse eest.
Kui tänavu kevadel toimunud Kohtla-Järve linnajooksul jooksis iga osaleja enda eest, siis 11. oktoobril toimuva 106 x 1000 m teatejooksul tulevad osalejad ühiselt välja oma kooli, ettevõtte või asutuse eest. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Kohtla-Järve gümnaasium korraldab 11. oktoobril linnapargis erakordse teatejooksu, kuhu on osalema oodatud 106-liikmelised võistkonnad, mille iga liige peab läbima ühe kilomeetri.

Sõltuvalt sellest, millises jooksuvormis osalejaid õnnestub võistkondadel kokku saada, võib 106 km läbimine ümber pargijärve kulgeval pargiringil kesta eeldatavalt kuus kuni kümme tundi. Aega võetakse elektrooniliselt ja nii võistkonna kui ka iga osaleja etapiaeg talletub ajalukku.

106 x 1000 m teatejooksuga tähistab gümnaasium enda viiendat ja Eesti Vabariigi 106. sünnipäeva. Raja ääres on ergutuskoorid ning kultuuriprogrammis astuvad üles gümnaasiumi noorteorkester ja segakoor.

Gümnaasiumi direktor Hendrik Agur tõdes, et 106-liikmelise võistkonna kokkusaamine võib alguses tunduda väga suure väljakutsena, aga see on koolidele, ettevõtetele ja asutustele hea võimalus ühise eesmärgi nimel end kokku võtta. "Üks meie kooli eesmärke on ühendada ka kogukondi ja selline suur teatejooks just seda eesmärki teenibki. See tugevdab ühtekuuluvustunnet ja tekitab head hasarti," sõnas ta, lisades, et loodetavasti saab selline teatejooks Kohtla-Järvel traditsiooniks ning järgmisel aastal tuleb võistkonda saada juba 107 jooksjat.

Aguri sõnul on praegu seatud eesmärgiks, et kõik võistkonna liikmed tohivad joosta vaid ühe etapi. Samas on koolide võistkondadesse lisaks õpilastele ja õpetajatele vastavalt juhendis määratud proportsioonidele oodatud ka vilistlased ja lastevanemad. "Koolide puhul ei ole võistkonna kokkusaamine probleem, see on eelkõige tahte küsimus. See on ka hea lakmustest, kui hästi konkreetset kooli kõnetab liikumine ja sport ning kuidas koostööd tehakse," lisas ta.

Väiksemad asutused ja ettevõtted, kes tahavad teatejooksul osaleda, võivad moodustada ka ühendvõistkondi. Võistkondade registreerimise tähtaeg on 27. september.

Samasuguse teatejooksu korraldas Hendrik Agur 2018. aastal Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktorina, mil Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhul joosti Toompea jalamil ümber Snelli tiigi 100 x 1000 meetrit. Tookord võitis Tallinna reaalkool, teiseks tulnud Gustav Adolfi gümnaasiumi ankrumeheks oli Agur.

Tollel võistlusel osales 11 kooli ja lisaks Tallinna linnavalitsuse võistkond, kus avaetapi läbis tollane linnapea ja praegune Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart.

Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo ütles, et Kohtla-Järve gümnaasiumi algatus on igati tänuväärne ning linnavalitsus paneb koos volikogu ja linnaasutuste töötajatega oma võistkonna samuti välja.

1980. aastatel joosti 100 x 1000 m teatejooksu Tartus, kus staadionil võtsid sel alal üksteiselt mõõtu tollased Tartu riiklik ülikool ja Eesti põllumajanduse akadeemia.

Lisaks suurele teatejooksule tähistab Kohtla-Järve gümnaasium oma viiendat sünnipäeva veel 22. novembril toimuva teaduskonverentsiga ja 23. novembril kultuurikeskuses esietenduva rokkooperiga "Kohtla-Järve", mille muusika on kirjutanud Siim Aimla, sõnad Aapo Ilves ja lavastaja on Neeme Kuningas. Rokkooperis teevad peale gümnaasiumiõpilaste kaasa ka mitmed külalised rahvusooperist Estonia ning muusika- ja balletiakadeemiast. Samal päeval esitleb gümnaasium raamatut, mis annab ülevaate kooli esimesest viiest tegutsemisaastast.

Tagasi üles