Peaminister: sisekaitseakadeemia otsus ei sünni kergelt

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale kolimine pole kindel, küll aga on Kohtla-Järve Järve ja Järve vene gümnaasiumi õpilastel võimalik eelmisest sügisest saada sisekaitselist eelkutseõpet, mis hõlbustab tulevikus akadeemiasse sisseastumist.
Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale kolimine pole kindel, küll aga on Kohtla-Järve Järve ja Järve vene gümnaasiumi õpilastel võimalik eelmisest sügisest saada sisekaitselist eelkutseõpet, mis hõlbustab tulevikus akadeemiasse sisseastumist. Foto: Peeter Lilleväli

Riigiametnikke koolitava sisekaitseakadeemia võimalik ületoomine Ida-Virumaale, mis sisaldub koalitsioonileppes, on siiani lahtine. Peaminister Andrus Ansipi kinnitusel peaks selgus saabuma selle aasta jooksul.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu saadikud, kes pärisid sel esmaspäeval peaminister Andrus Ansipilt aru Ida-Virumaa tegevuskava täitmise kohta, tundsid muu hulgas huvi, millisele seisukohale on valitsus jõudnud sisekaitseakadeemia ümberpaigutamise osas Ida-Virumaale, millise võimaluse arutamist näeb ette koalitsioonileping.

Ida-Virumaalt valitud parlamendiliige Jevgeni Ossinovski meenutas, et sisekaitseakadeemia üleviimist endiselt kaalutakse, ehkki kaalumine pidi ligi aasta tagasi tehtud olema.

"Siseministeerium kaalub sisekaitseakadeemia arendamiseks erisuguseid võimalusi, loomaks tulevastele politseinikele, päästjatele ja teistele sisekaitse ametnikele parimad võimalikud õppimistingimused. Muu hulgas tähendab see ka õppetööks parima võimaliku tulevase asukoha valikut, mille osas plaanib siseministeerium tuua ettepanekud valitsuskabinetti esimese kvartali jooksul. Usun, et selle aasta jooksul oleme selle otsuse valmis langetama," vastas Ansip.

Kaalutakse põhjalikult

Peaminister kinnitas, et tegemist ei ole sugugi kerge otsusega. "Regionaalpoliitilistel kaalutlustel oleks ju suhteliselt lihtne otsustada, et saagu see kool Ida-Virumaale. Aga samas me oleme huvitatud sellest, et õpetuse tase selles koolis oleks parim võimalik. Seega me peame tegema mingisuguseid kompromisse regionaalpoliitiliste ja korrakaitseliste eesmärkide saavutamise vahel. Me kaalume kõiki argumente väga põhjalikult."

Mullu sügisel kirjutas Põhjarannik, et kuigi poliitilist otsust pole tehtud, analüüsib Riigi Kinnisvara AS siseministeeriumi tellimusel sisekaitseakadeemia uue asukoha võimalikke variante Narvas ja selle vahetus naabruses. Luubi alla võeti Kreenholmi manufaktuuri ajalooline hoonekompleks ja Vaivara vallas asuv Narva Futura uusarendus. Mõlemal juhul analüüsiti ka õppekompleksi rajamiseks kuluvat aega ja eeldatavat investeeringu suurust.

Narva linnapea Tarmo Tammiste nentis toona kirjas siseministrile ja Riigi Kinnisvara ASi juhile, et sisekaitseakadeemia võimalik asumine tulevikus Narvas on linna arengut arvestades väga positiivne võimalus. "Kindlasti on linnal huvi ühe täiendava kõrgema õppeasutuse vastu, mis tooks siia täiendavaid noori inimesi, mõjuks elavdavalt nii linna haridus- kui ka majanduselule ning suurendaks Eesti riigi kohalolu Narvas, väljendades selgelt Narva kuulumist Eesti linnade sekka."

Hoop hariduse kvaliteedile?

Praegu asuvad sisekaitseakadeemia õppekeskused päästjatele, tolli- ja maksuametnikele, vanglaametnikele ning politsei- ja piirivalveametnikele neljas Eesti piirkonnas. Suurim õpilinnak on Tallinnas Pirita linnaosas.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort on varem avaldanud Põhjarannikule kartust, et akadeemia viimisel Ida-Virumaale kannatab siseturvalisuse hariduse kvaliteet. Praegu on vaid 40 protsenti õppejõududest akadeemia palgal ning 60 protsenti käivad loenguid lugemas Tallinna ülikoolist, Tallinna tehnikaülikoolist, siseministeeriumist ja mujalt. "Tõenäoliselt ei ole need õppejõud motiveeritud sõitma Ida-Virumaale, et seal pooleteisetunnine loeng pidada."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles