Ebaseaduslik otsus läheb Alajõe vallale kalliks maksma

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtus ebaseaduslikuks tunnistatud otsused teinud vallavanem Aivar Rahe on nüüd ka ise "endiseks" saanud - poolteist nädalat tagasi sundis volikogu umbusaldus ta ametist lahkuma.
Kohtus ebaseaduslikuks tunnistatud otsused teinud vallavanem Aivar Rahe on nüüd ka ise "endiseks" saanud - poolteist nädalat tagasi sundis volikogu umbusaldus ta ametist lahkuma. Foto: Peeter Lilleväli

Alajõe vallavalitsuse endine maakorraldaja vaidlustas kohtus oma ametiga seotud muutused ja sellele järgnenud töölt vabastamise ning saavutas vallaga kokkuleppe, mille alusel laekub tema pangaarvele pooleteise aasta jooksul igas kuus 600 eurot.

Kaks aastat tagasi palus Alajõe valla endine maakorraldaja kohtul tühistada vallavanema käskkirjad, millest esimesega muudeti tema ametinimetus maakorraldajast maaspetsialist kohusetäitjaks, ilma et ta selleks nõusolekut oleks andnud, ning teisega kaks kuud hiljem seoses teenistustähtaja möödumisega töölt vabastati.

Maakorraldajat kohtus esindanud advokaadibüroo Rödl & Partner vandeadvokaat Margus Kiir ütles, et ametinimetuse muutmine oli kohtus eraldi arutusel ning kohtuotsuse kohaselt olid need muutused sisuliselt koondamissituatsioon.

Tänavu veebruaris esitasid vallavalitsus ja maakorraldaja Tartu halduskohtule kokkuleppe ning palusid asja menetlemise lõpetada.

Kokkuleppe kohaselt maksab vald endisele maakorraldajale hüvitiseks 12 783 eurot: 3500 eurot menetluskuludeks, 4873 eurot seoses teenistussuhte lõpetamisega koondamise tõttu ning 4500 eurot seoses ebaseadusliku teenistusest vabastamisega. Maksegraafiku alusel kannab vald endise maakorraldaja pangaarvele alates veebruarist kuni 2013. aasta oktoobrini igas kuus 600 eurot, viimasel kuul 783 eurot.

Margus Kiire sõnul pole sellises kokkuleppes midagi erakordset: "Pole just päris tavapärane, aga seda juhtub."

Jätkamine olnuks kulukam

Alajõe vallasekretäri kohusetäitja Andres Linnardi sõnul oli valla otsus kompromissile minna majanduslikult kõige otstarbekam. "Polnud mõtet hakata kohtuasjade peale rohkem raha raiskama, see oleks veel kallimaks läinud."

Maakorraldajale makstava hüvitise kogusumma moodustab 3,4% Alajõe valla eelarvest. "Kindlasti see valla eelarvet mingil määral mõjutab," ütles Linnard. "Aga me ei maksa seda ju korraga, vaid kahe aasta vältel."

Valla endine maakorraldaja vallaga saavutatud kokkulepet ja sellele eelnenut kommenteerida ei soovinud.

"Sellel pole mõtet. Sain oma õiguse kätte, olen kõik selle endal peast välja visanud ja lähen oma eluga edasi," ütles ta.

Vald elab vallavanemata

Alajõe vald käib kohut veel teisegi endise töötajaga, kes leiab samuti, et ta vabastati töölt ebaseaduslikult. Sellel puhul pole vald veel mingit kokkulepet pakkunud.

"Ootame, kuni asi jõuab järgmise kohtustaadiumini, siis mõtleme, kas oleks mõistlik mingit kompromissi pakkuda," ütles Andres Linnard.

Kuna mõlemad kohtuvaidluseni viinud juhtumid said alguse enne Andres Linnardi asumist vallasekretäri ametisse, ei osanud ta kommenteerida, millistel ajenditel vallavanem ebakorrektsed töölt vabastamise otsused tegi.

"Võib-olla oli tegemist inimliku eksitusega?" pakkus ta üheks võimalikuks põhjuseks.

Põhjarannik kirjutas nendest kohtuasjadest ja Alajõe vallas kummalistel asjaoludel töö kaotanud inimestest juba mullu sügisel; endiste ametnike väitel toimus nende töölt vabastamine valda tegelikult valitseva Peipsi kalakuninga Paul Kärbergi nõudmisel.

Poolteist nädalat tagasi umbusaldas Alajõe vallavolikogu vallavanem Aivar Rahet; uut vallavanemat pole seni leitud, ka pole volikogu määranud kedagi vallavanemat asendama, ehkki seda näevad ette nii kohaliku omavalitsuse korralduse seadus kui Alajõe valla põhimäärus.

Hüvitist umbusalduse tõttu lahkunud vallavanemale ei makstud, küll aga maksti talle välja 2010. aasta augustist alates saamata jäänud avaliku teenistuse staaži alusel arvestatav tulu (5% ametipalgast) kogusummas 1236,25 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles