Sisekaitseakadeemia on tulemas Ida-Virusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisekaitseakadeemia piirivalvekolledž Murastes on samuti üks alternatiivvariant akadeemia kolledžite koondamiseks ühe katuse alla, kuid vähemalt üks valitsuspartei eelistab Ida-Virumaad.
Sisekaitseakadeemia piirivalvekolledž Murastes on samuti üks alternatiivvariant akadeemia kolledžite koondamiseks ühe katuse alla, kuid vähemalt üks valitsuspartei eelistab Ida-Virumaad. Foto: SCANPIX

Siseministri kodupartei IRL andis eile selge signaali, et erakond pooldab sisekaitseakadeemia toomist Tallinnast Ida-Virumaale ning minister peaks lähiajal sellekohase ettepanekuga valitsusse minema.

Siseminister Ken-Marti Vaher andis eile IRLi fraktsioonile ministeeriumipoolse ülevaate sisekaitseakadeemia uue õppehoone rajamise võimalikest alternatiividest. IRLi fraktsioon asus seisukohale, et peab õigeks rajada sisekaitseakadeemia uus õppehoone Ida-Virumaale. Akadeemias õpiks 1100 üliõpilast, lisaks koolitataks akadeemias täienduskoolitustel riigiametnikke, teatas erakond.

Kaalukaim riiklik samm

"Sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale viimine oleks kaalukaim regionaal- ja julgeolekupoliitiline samm Ida-Virumaal Eesti vabanemise järel. Eesti Vabariiki peab Ida-Virumaal rohkem olema. Olgugi et odavam oleks uus sisekaitseakadeemia õppehoone rajada Harjumaale või Tallinna, ei saa me lähtuda praegusel juhul üksnes ökonoomsuse aspektist," ütles IRLi juht Urmas Reinsalu.

Tema sõnul on põhimõtteline otsustamise koht, kas riik suudab midagi tõsiselt võetavat Ida-Virumaal ära teha või mitte. Samuti avaldab see samm positiivset mõju kogu regiooni majanduse elavdamisele.

Reinsalu rääkis eile Põhjarannikule, et kaalumisel oli kolm varianti: jätta akadeemia Piritale, kus see praegu asub, ehitada uus hoone Tallinna alla Murastesse või Ida-Virumaale.

Ta ütles eile Põhjarannikule, et akadeemia Ida-Virumaale toomine on küll suur väljakutse, eelkõige, mis puudutab õppejõudude tööd, ent tema arvates on võimalik "panna Eesti riigi, sisekaitseakadeemia ja Ida-Virumaa huvid tasakaalu".

Ta lausus, et eilne IRLi fraktsiooni otsus tähendab seda, et siseministrile on sellega antud suunis minna sellekohase ettepanekuga valitsusse. "Usun, et minister seda lähiajal ka teeb," lisas ta.

Valmis analüüs

Reformierakondlasest riigikogu liige, endine päästeameti peadirektor Mati Raidma ütles, et teema vajab sügavat analüüsi, kuid mis puudutab näiteks päästekolledži äratoomist Väike-Maarjast, siis nimetas temagi õppejõudude probleemi. "Päästekolledži õppe sisuks on ikkagi inseneriharidus," sõnas ta ning lisas, et pole kindel, kas Ida-Virusse on nõus tööle käima tugevad matemaatika-, füüsika- ja keemiaprofessorid pealinnast. "Aga tegelikult on ideel ju jumet ja kindlasti see samm rikastaks Ida-Virumaad," ütles Raidma, kes on ise pärit Iisakust.

Siseministeeriumi pressiesindaja Karin Kangro ütles eile, et ministeeriumi ja Riigi Kinnisvara ASi koostöös on valminud analüüs, mis käsitleb sisekaitseakadeemia võimalike asukohtadena Piritat, Murastet ja Ida-Virumaad. Dokumendis on arvestatud erisuguseid mõjusid, muu hulgas on hinnatud iga asukoha plusse ja miinuseid, lisakulude suurust ja võimalikke riske. "Analüüs ise parimat asupaika välja ei too, vaid annab aluse aruteluks. Valitsuskabinetis peaks analüüs arutusele tulema järgmisel või ülejärgmisel nädalal," ütles ta.

Peaminister Andrus Ansip ütles tänavu veebruaris riigikogus, et tegemist ei ole sugugi kerge otsusega. "Regionaalpoliitilistel kaalutlustel oleks ju suhteliselt lihtne otsustada, et saagu see kool Ida-Virumaale. Aga samas me oleme huvitatud sellest, et õpetuse tase selles koolis oleks parim võimalik. Seega me peame tegema mingisuguseid kompromisse regionaalpoliitiliste ja korrakaitseliste eesmärkide saavutamise vahel. Me kaalume kõiki argumente väga põhjalikult."

Mullu sügisel kirjutas Põhjarannik, et kuigi poliitilist otsust pole tehtud, analüüsib Riigi Kinnisvara AS siseministeeriumi tellimusel sisekaitseakadeemia uue asukoha võimalikke variante Narvas ja selle vahetus naabruses. Luubi alla võeti Kreenholmi manufaktuuri ajalooline hoonekompleks ja Vaivara vallas asuv Narva Futura uusarendus. Mõlemal juhul analüüsiti ka õppekompleksi rajamiseks kuluvat aega ja eeldatavat investeeringu suurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles