Repo Vabrikud ehitab oma soojuselektrijaama

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puitlaastplaadi tootmisliin Püssis asuvas REPO Vabrikutes.
Puitlaastplaadi tootmisliin Püssis asuvas REPO Vabrikutes. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Repo Vabrikud investeerib sel aastal tootmisse üle 3 miljoni euro, millest suur osa kulub uue koostootmisjaama ehitamiseks, keskkonnainvesteeringute keskus lisab toetusena veel miljon eurot. 

Eile alustas kolm nädalat ümberehitustöödeks seisatud AS Repo Vabrikute puitlaastplaadivabrik uuesti tööd uuendatud tootmisliiniga, mis annab plaadile senisest parema kvaliteedi.

Põhjalik uuendus

Kolme nädala jooksul, mil puitlaastplaadi tootmisliin seisis, vahetati tähtsamad seadmed uute ja paremate vastu. "Uute seadmetega liin tagab plaadi parema kvaliteedi, mida mööblitootjad peaksid kohe märkama," ütles ASi Repo Vabrikud juhataja Tiit Kolk, kelle sõnul tagab uus lihvimismasin sileda ja ühtlase plaadi pinna, uus veski parema pinnakihi ning uus kuivati ühtlase ja ökonoomsema kuivatamise.

Uus kuivati on projekteeritud ja valmistatud Eestis. Kunagi varem pole sellist kuivatit Eestis veel valmistatud.

Järeltöötlusvabrikusse lisandus uus põrandaplaadi tootmisliin, mis koos tugeva P6 plaadi tootmisse juurutamise ja sertifitseerimisega võimaldab toota põrandaplaate Skandinaavia turule ja Eesti majatootjatele.

Kõige keerukam ja maksumuselt suurem on 2 MW elektrivõimsusega koostootmisrežiimis töötava OPRA gaasiturbiinelektrijaama rajamine, millega alustati juulis ja mis on plaanis lõpetada jaanuaris.

Mahud suurenevad

"Meie tehtud ja tehtavate investeeringute kogusumma ületab 3 miljonit eurot. Sellele lisandub keskkonnainvesteeringute keskuse miljoni euro suurune toetus elektrijaamale. Praktiliselt kogu summa läks seadmetesse. Kõik paigaldus- ja montaažitööd teostasid Eesti ettevõtted. Püssis töötas samaaegselt üle 50 lukksepa ja keevitaja seitsmest ettevõttest," selgitas Kolk, kelle sõnul on nad tänulikud Ida-Virumaa töövõtjatele, kes suutsid keerulise töö tähtaegselt lõpetada.

"Uuendatud tootmisseadmetega on ettevõte valmis töötlema veelgi rohkem puitu ja vähendama Narva jaamade äkkotsusest tekkinud pingeid puiduturul," vihjas Kolk Eesti Energia sellenädalasele otsusele lõpetada puidust elektri tootmine. See otsus on tekitanud paanika puidutootjate seas, kes lootsid küttepuid elektrijaamadele müüa ning kaebavad nüüd turu kadumise üle.

Selle aasta esimesel poolaastal suurenes Repo Vabrikute käive 23 protsenti ja jõudis 20 miljoni euroni. Toodangu maht kasvas 13 protsenti. Ettevõte ekspordib 88 protsenti toodangust ning suuremad turud on Soome, Rootsi, Kõrgõzstan ja Leedu, lisaks ka Eesti siseturg. Ettevõttes töötab 270 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles