Sisekaitseakadeemia asukoht Ida-Virumaal selgub konkursil

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekteerijad näevad sisekaitseakadeemia linnakut uue Kreenholmi kompleksis kesksel kohal. Sellegipoolest määrab kõrgkooli tulevase asukoha avalik pakkumiste konkurss.
Projekteerijad näevad sisekaitseakadeemia linnakut uue Kreenholmi kompleksis kesksel kohal. Sellegipoolest määrab kõrgkooli tulevase asukoha avalik pakkumiste konkurss. Foto: NARVA GATE

Siseministeerium suhtus jahedalt rootslastele kuuluva Narva kinnisvarafirma ettepanekusse kolida sisekaitseakadeemia Kreenholmi endise Georgi vabriku hoonesse.

"Neid soove ja pakkumisi on üha enam ja neist on rõõm kuulda," vastas siseministeeriumi pressinõunik Annely Martin Põhjaranniku küsimusele, kuidas ministeerium suhtub OÜ Narva Gate'i ettepanekusse paigutada sisekaitseakadeemia tulevikus renoveeritavasse vabrikuhoonesse. "Ministeerium valmistab ette täpseid kriteeriume, rajamaks uut sisekaitseakadeemia kompleksi, ja kuulutab välja asukohtade avaliku päringu. Kõigil huvilistel on võimalik oma pakkumine esitada," teatas Martin.

Oluline rentnik

OÜ Narva Gate on Rootsi investeeringufirma Gabrielsson Invest AB ja Rootsi kinnisvaraarendaja CA Fastigheter AB loodud ühisettevõte. Omanikud on rootslased, kes olid varem seotud tekstiilitootja Kreenholmi Valduse ASiga, mis 2011. aasta alguses lõplikult pankrotti läks. Mõni aeg varem - 2007. aastal - müüs Kreenholmi Valduse AS Narva Gate'ile 22,4 miljoni euro eest kogu oma kinnisvara, kaasa arvatud ajaloolised vabrikuhooned.

Narva linnavalitsus kinnitas 23. augustil Narva Gate'ile kuuluvate umbes 30 hektarit hõlmavate Kreenholmi kinnistute detailplaneeringu. Rootsi investorid kavatsevad 15 aastaga rajada siia Narva ühe suurema keskuse, kus oleks kuni 20korruselised uued kortermajad, meelelahutus- ja kultuuriasutused, kunstigalerii, kontserdisaal, konverentsikeskus, teaduspark ja kaubandusettevõtted. Eriline roll jäetakse Georgi saarele, kus on samanimelise vabriku hoone. Just seda hoonet tahabki Narva Gate anda riigile akadeemia jaoks rendile.

"Möödunud aasta lõpul tegime Riigi Kinnisvarale vastava ettepaneku," ütles Narva Gate'i tegevdirektor Jaanus Mikk. "Meediast käis läbi info, et akadeemia kolimine võib maksta kuni 100 miljonit eurot, meie ettepaneku hind on 38 miljonit. Selle hulgas renoveeritakse meie territooriumil asuva ajaloolise Georgi vabriku hoone, ehitatakse uus õppekorpus ja staadion. Meil on olemas hoonete, kommunikatsioonide ja juurdesõiduteedega infrastruktuur. Akadeemia saab sel moel asukoha, kus on kõik vajalik kohapeal olemas. Narva ootab sisekaitseakadeemiat, kuna see elavdaks märkimisväärselt siinset elu, andes linnale töökohti ja impulsi Kreenholmi edasi arendada," lisas Mikk.

Arutelud ja arvutused võtavad kuid

Meenutame, et aprillis kiitis IRLi parlamendifraktsioon heaks mõtte viia sisekaitseakadeemia üle Ida-Virumaale. Sellele järgnes valitsuse otsus edastada idee siseministeeriumile, et täpsustada seda rahandusministeeriumi ja Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga.

Küsimuse lahendamiseks loodi töörühm, kes siseministeeriumi pressinõuniku Annely Martini sõnul analüüsib akadeemia või selle osa Ida-Virumaale üleviimist, sealhulgas määratleb täpsemalt võimaliku asukoha ja koostab finantsplaani ning tegevuskava, et "kvaliteetne ja innovatiivne rahvusvaheliselt tunnustatud sisejulgeolekualane õpi-, teadus- ja arenduskeskus toimiks."

"Praeguseks on SKA töörühm täpsustanud ruumiprogrammi, sealhulgas töökabinettide ja majutusruumide vajadusi. Ruumiprogrammi on võrreldes aprilliga vähendatud 11 024 m² võrra. Hetkel on uue kompleksi ruumiprogrammi netopinna suurus 29406 m², arvestusega, et kasutusse jääb Väike-Maarja päästekooli kompleks (5110 m²). Otsustamiseks oleme alles võrdlemisi algusfaasis, nii et otsuse langetamise tähtaegadest rääkida on ennatlik," lisas Martin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles