Narva haigla ühineb meedikute streigiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva haigla alustab streiki 8. oktoobril.
Narva haigla alustab streiki 8. oktoobril. Foto: Ilja Smirnov

Ida-Virumaal on esialgu vaid Narva haigla otsustanud ühineda Eesti Arstide Liidu ja tervishoiutöötajate kutseliidu korraldatava streigiga.

Narva haigla töötajad ühinevad streigiga selle teisel etapil, 8. oktoobril. See tähendab, et streigis osalevad spetsialistid jätavad ära oma ambulatoorsed vastuvõtud. Kiirabipatsiendid seejuures kannatama ei pea, sest kiirabi ja erakorralise meditsiini osakond jätkavad tööd tavarežiimis.

"Narva haigla ühineb streigiga, kuna meie arusaam on, et tervishoiusüsteemi tuleb muuta. Meie peaeesmärk on peatada spetsialistide, st arstide ja õdede äravool välismaale," ütles Põhjarannikule tervishoiutöötajate kutseühingu koordinaator Ida-Virumaal ja Narva haigla peausaldusisik Natalja Metelitsa.

Arste ei jätku

Natalja Metelitsa märkis, et personaliküsimus on Narvas sama aktuaalne kui teistes Eestimaa haiglates. Arstide keskmine vanus Narva haiglas on kõrge, mistõttu on vaja kasvatada nendele asendajaid. Seepärast otsib haigla CV Keskuse kaudu rohkem arste kui on tegelikult vabu kohti.

Pikimad järjekorrad on Narva haiglas endokriloloogi ja kardioloogi vastuvõtule, kuigi need ei ületa reeglina haigekassa kehtestatud ooteaja lubatud pikkust.

Viimase nelja aastaga on Narva haiglasse tööle tulnud kuus arsti: günekoloog, LOR-arst, kirurg, EMO-arst, kiirabiarst ja infektsionist. Nad tulid Tartust ja teistest Eesti haiglatest, samuti välismaalt, Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast. Samal ajal on üks arst läinud tööle Soome ja kaks teistesse Eesti haiglatesse.

Nõutakse palgatõusu

Meedikute ühendused nõuavad palgatõusu: arstid 7.16 eurolt 10 euroni tunnis, õed 3.83 eurolt 5.50 euroni tunnis, hooldustöötajad 2.20 eurolt 3 euroni tunnis. Sotsiaalministeeriumi ettepanek on tõsta palka kolme aasta jooksul 10%.

"Eelmiste aastate inflatsiooni arvestades leiame, et seda on vähe, sest just väike palk sunnib meedikuid otsima tööd välismaal ja sinna ära sõitma," ütleb Natalja Metelitsa.

Streiki alustavad suured haiglad

Streik algab Tallinna ja Tartu haiglates, nädal hiljem tulevad kaasa ka teiste linnade raviasutused.

Esmaspäeval, 1. oktoobril peatatakse plaaniline vastuvõtt Tallinna ja Tartu haiglates, 8. oktoobrist võivad töö katkestada ka statsionaarid. Streigiga ühinevad ka Narva, Pärnu, Kuressaare ja Viljandi haiglad. Streigi ajal jätkavad tööd erakorralise meditsiini osakonnad, arstiabi osutatakse alla 18aastastele lastele, rasedatele ja onkoloogiahaigetele.

Ida-Virumaa keskhaiglaga ei ole arutatud

Ida-Virumaa keskhaiglas hetkel streigiga ühineda ei plaanita, kuigi see pole ka välistatud. "Asi on selles, et tänase päeva seisuga ei ole Arstide Liit seda küsimust meie haiglaga lõplikult arutanud," ütles haigla juhatuse esimees Tarmo Bakler. "Võimalik, et seda veel tehakse ja ka meie arstid võtavad streigist osa."

Varem on Tarmo Bakler Põhjarannikule öelnud, et ka tema arvates pidurdab palgatõus meedikute väljarännet Eestist, aga keegi ei tea, mil määral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles