Teadlaste öö muutub järjest populaarsemaks

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JA VALGUS SAIGI: Teadlaste ööl selgus, et kui õigest kohast puurida, saab elektrit ka otse põlevkivikamakast.
JA VALGUS SAIGI: Teadlaste ööl selgus, et kui õigest kohast puurida, saab elektrit ka otse põlevkivikamakast. Foto: Peeter Lilleväli

See, kuidas määrata kartulis nitraatide või tärklise sisaldust, tehti TTÜ Virumaa kolledži teadlaste ööl puust ja punaselt selgeks. Aga kuidas saab ühte põlevkivikamakasse auke puurides elektrit, bensiini ja õli, jäigi saladuseks.

Põlevkivi kompetentsikeskuse juhi Kalle Pirgi etteaste põlevkivikamaka ja puuriga pälvis arusaadavalt suurt huvi olukorras, kus inimesi traumeerivad aina kerkivad elektri- ja kütusehinnad. Ja hämmastust, kuidas see võimalik on.

"Elekter on kuum teema eriti viimastel päevadel. Kolledžis on uus 3D-skanner, millega saab põlevkivikamaka skaneerida arvutisse. Meie teadlased töötasid välja programmi, mis arvutab välja, kus elekter põlevkivis täpselt on. Kui märkida ära kindlad kohad ja puurida sealt augud sisse, siis on võimalik saada elektrit," rääkis Pirk ja pani oma sõnade kinnituseks lambipirinid põlema.

Samamoodi "õigeid punkte" puurides võlus ta välja õli ja bensiini.

"Seda kõike te õpite tegema siis, kui tulete õppima kolledžisse," kasutas kolledži arendusdirektor Mare Roosileht võimalust koolile reklaami teha.

Toidu puhtus

Kui põlevkivi esitlus, mis mõeldi algselt välja kolledžite suvekooliks, kujutas teadusmaailma võimalusi naljavõtmes, siis toiduainete katsed keemialaboris näitasid, kuidas rakendada teadust igapäevaelu teenistusse.

"Kui tahate oma aiasaadustes nitraate määrata, tooge siia, me teeme seda hea meelega," julgustas keemiatehnoloogia lektoraadi juhataja Antonia Zguro publikut, kasutades seekord katsetes Maxima kauplusest ostetud peakapsast ja Hiina kapsast.

Selgus, et poekapsa lehtedes oli nitraate minimaalselt, aga juurikas tasub prügikasti visata. Seevastu Hiina kapsas oli üleni nitraate täis. Turult ostetud kahte sorti eestimaine kartul osutus peaaegu nitraadivabaks. Samamoodi võis veenduda, et poest ostetud Poola tomat ja Leedu kurk on täiesti korralik kraam.

Tasuks säravad silmad

Lisaks keemiakatsetele nautisid suurt publikuhuvi efektne AHHAA teadusteater "Müstiline keemia" ning robotite vaatemäng, mille korraldasid kolledži noore tehniku klubi ja Jõhvi robotroonikaring RoboTalu. Pidevalt lookles järjekord ka ekskavaatori simulaatori juures, mida kasutatakse ameti õppimiseks kutsekoolides.

Kui aasta tagasi kogunes TTÜ Virumaa kolledži teadlaste ööle sadakond inimest, siis läinud reedel kordades rohkem, rõõmustas Mare Roosileht, kelle sõnul tuldi lausa klasside kaupa. "Minult on küsitud, miks kolledž teadlaste ööd korraldab ja mida ta sellest saab. Aga kui maja on rahvast täis ja sa näed laste säravaid silmi, siis juba sellepärast tasub sellist üritust teha. See annab meile võimaluse näidata, et tehnika on lahe ja põnev."

Teadlaste öö on üleeuroopaline üritus, mida hakati tähistama 2005. aastast ning mis ühendab ülikoole, teaduskeskusi, muuseume ja akadeemilisi asutusi. Ürituse eesmärk on äratada noortes huvi loodus- ja täppisteaduste ning tehnika vastu. Teadlaste öö üritusi rahastatakse Euroopa Liidu Sotsiaalfondist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles