Raskelt kätte tulnud viljasaak müüdi väärilise hinnaga

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamjaolt on vili koristatud ja mahagi müüdud, vaid mõned suurema pinnaga tootjad kasutavad veel viimaseid ilusamaid päevi tööde lõpetamiseks.
Enamjaolt on vili koristatud ja mahagi müüdud, vaid mõned suurema pinnaga tootjad kasutavad veel viimaseid ilusamaid päevi tööde lõpetamiseks. Foto: Peeter Lilleväli

Põllumeestel õnnestus vihmase suvega võimsaks kasvanud teravili kehvade ilmade kiuste ära koristada ja nii hea hinnaga maha müüa, et see hüvitas ka lakke tõusnud kuivatuskulud.

"Koristatud ja kuivatatud ning isegi müüdud juba," ütles Vendi aiandustalu peremees Aare Vent oma neljasajal hektaril kasvanud teravilja kohta. "Kaks nädalat pärast koristamise lõppu ikka veel kuivatasime. Kuivemalt kätte saadu jäi sara alla oma kuivatamisjärge ootama, märjem läks kohe põllult kuivatisse."

Teraviljakuivatid said tema sõnul tänavu üle Eesti valu. Ja põllumeeste pangaarved muidugi ka: "Kui eelmisel suvel kulus kuivatis põlevkiviõli kuue tonni ringis, siis tänavu ligemale 30 tonni."

Nisul ja odral rekordsaagid

Nii Aare Vent kui ka OÜ Hiiemägi juht Heiki Kuusmik kiidavad teravilja kokkuostuhinda, mis õigel ajal müüjatele suuremad kuivatuskulud hüvitas ja võimaldas ka vanu võlgu tasuda või siis koristus- või kuivatustehnikasse investeerida.

"Mina pole oma põllumeheelus varem nii häid saake näinudki: tritik andis 7,8 tonni kuiva hektari kohta, oder 6,6, suvinisu 6, taliraps 2,8 ja suviraps 2,5 tonni," loetles Vent, kes peab plaani kuivatit võimsamaks ehitada ja teraviljakombain välja vahetada, sest tänavu hariti põllumaad juurde ning senise 400 hektari asemel tuleb tuleval aastal koristada 500.

Kuusmik usub, et iga Eesti põllumees lõikas sel aastal mõne oma rekordsaagi. "Kui tavaliselt on suviraps olnud talunikule see rahaauk, mis toob sisse ka siis, kui ükski teine vili head hinda ei anna, siis sel aastal tegid korralikud nisu- ja odrasaagid rapsile silmad ette."

Talunike sõnul olid kokkuostuhinnad sel aastal tavatult kõige kõrgemad keset koristusaega ja koristuse lõpuks juba kukkusid. Tavaliselt on ikka vastupidi olnud, aga kuna teravili on nüüd börsikaup, siis on hinnad üsna ettearvamatud ja kevadel end fikeeritud hindadega lepingutega siduda on paras risk.

Palju porgandit praaki

Vendi aiandustalus ollakse rahul ka köögiviljasaagiga. Kartul kasvas ilus, eriti "Laura", millele on kõige rohkem tahtjad ja mis ka kõige suurema põllupinna enda alla võttis. "Saime kartuli septembri esimestel nädalatel üles võetud, kui ilmad olid veel ilusad. Soojaga koristatud kartulil on koor elastne ja väiksemad vigastused ravivad end ise. Tundub, et kartul säilib sel aastal hästi."

Jõhvi turul on Vendi aiandustalu kogu toodang esimest aastat eraldi letil müügiks välja pandud ja kartulikilo maksab praegu 25 senti.

"Ei usu, et hind tõuseb, aga ega kindel saa olla, sest Eesti turul on konkrents täiesti olemas ja mõned suured tootjad pole oma kartulit veel üles võtnud."

Sibul, küüslauk, peet, kaalikas ja mustrõigas on Vendil juba tükk aega tagasi koristatud, eile jõuti lõpule porgandiga ja ootel on veel üksnes kapsas.

"Porgandile tänavune aasta väga hea ei olnud, sooja jäi puudu," tõdes Vent. "Vahepeal hakkas porgand millegipärast juurt tugevamaks kasvatama ja tuli palju harulisi porgandeid. Tavaliselt on sellist praaki minu neljakümne sajandiku maa kohta olnud ehk paar tonni, sel aastal on viis-kuus tonni. Müüki need ei lähe, aga loomakasvatajatele kõlbavad küll."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles