Tuhamäe hostel võtab vastu esimesi kliente

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Paarkümmend aastat mäesuusatamisega tegelnud Andrus Talsi, kes on üks Mäealuse hosteli omanikest, ütles, et tema kogemuste põhjal mahub mäesuusakeskuste alla ära oluliselt rohkem kui üks hostel.  Nii on hostelil selleks ajaks, kui mägi korralikult tööle hakkab, laienemisplaan varuks.
Paarkümmend aastat mäesuusatamisega tegelnud Andrus Talsi, kes on üks Mäealuse hosteli omanikest, ütles, et tema kogemuste põhjal mahub mäesuusakeskuste alla ära oluliselt rohkem kui üks hostel. Nii on hostelil selleks ajaks, kui mägi korralikult tööle hakkab, laienemisplaan varuks. Foto: Matti Kämärä

Eile pidulikult avatud Tuhamäe hostel, millest avaneb vaade seiklusturismi keskuse veel suletud laskumisnõlvadele, on veebruarikuus igaks nädalavahetuseks välja üüritud, seda juhul kui välja kuulutatud uudis tuhamäe laskumisnõlvade avamisest veebruari alguses paika peab. 

Pool kuud enne Kiviõli seiklusturismi keskuse nõlvade valmimist avas oma uksed Tuhamäe hostel, mis on mõeldud eelkõige majutama just neid kliente, kes tulevad Eesti pikimatele laskumisnõlvadele ning uhkeimasse lumelauaparki. Eile koos uudisega, et esimene nõlv avatakse sõitjatele 1. veebruaril, tuli mõne tunni jooksul hostelile tosin majutust puudutavat infopäringut. Esimesed toad on aga juba praegu seiklusturismi keskuse ehitajatele välja üüritud.

Toimib ainult koos mäega

"Esimesed võistlused sellel mäel toimusid juba 1980. aastatel, kui Eesti Telefon vedas mäele isegi trossi, mida mööda sai ennast üles vinnata," meenutas hosteli avanud Andrus Talsi, kelle suusaarmastus on pärit pedagoogilises instituudis õppimise ajast, kui murdmaasuusatajate Tehvandi tõusu laskumiseks kasutati.

2006. aastal, kui seiklusturismi keskuse valmimine mäele võttis reaalsema joone, muretses Talsi endale mäe alla Sonda valla territooriumile krundi ning kui tuli info Euroopa Liidu raha eraldamisest seiklusturismi keskuse väljaehitamiseks, sai hosteli ehitamise plaan reaalsema kuju.

"Kõigepealt proovisime, kas me võiksime olla PRIA jaoks abikõlblikud, ning saime toetust. Ilma selle toetuseta poleks me võib-olla ehitama hakanud. Ehkki ma sada protsenti väita ei saa, et me poleks seda siiski teinud," tunnistas ta. Pärast toetuse saamist saavutati kokkulepe pangaga, seejärel otsustati moodulmaja kasuks. "Mõtlesime, et võtame võtmed-kätte-lahenduse ja kõlgutame ise jalgu, aga nii lihtsalt see ikka ei läinud," muigas Talsi, kelle sõnul tähendas pooleaastane ehitus pikka ja vaevalist protsessi, mida vedas OÜ Valdus juhatuse liige Kaja Kreisman.

Uue hostelihoone rajamine maksis ligikaudu 631 000 eurot, millest kolmandik tuleb toetusena, osa omanike panusena ning ülejäänu pangalaenuna. Hostel sai toetust PRIA maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise meetmest ja Virumaa koostöökogust kokku 156 340 eurot. Majas, mis asub seiklusturismi keskuse laskumisnõlvadest 50 meetri kaugusel, on 30 kohta. Peamiselt on majas 2kohalised toad, on ka paar 4kohalist tuba.

Kreismani kinnitusel saab hostelil minna hästi ainult tänu mäele. "Kui suvehooajal tuleb turiste siia ka Ida-Virumaad uudistama, siis talveperioodi edu sõltub ainult mäest," tunnistas ta ning lisas, et ka praeguseks tehtud broneeringud veebruari nädalavahetusteks on kõik klausliga, et mägi siiski tööle hakkab.

Veebruaris esimene sõiduvõimalus

Sihtasutuse Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liikme Janek Maari sõnul käidi eile küll välja info nõlvade avamisest 1. veebruaril, kuid pigem tuleks rääkida ühe, kõige suurema laskumisnõlva avamisest. Ülejäänud rajad ning lumelauapark loodetakse käima saada veebruarikuu jooksul.

Lumetootmist alustatakse kahe kahuriga, mille jaoks kasutatakse ajutist pumpa, kuna õige pumpla pole veel valmis. Selleks, et 400meetrist laskumisnõlva sõidukõlblikuks saada, tuleb lund toota nädal aega.

Mäge teenindavad tõstukid on Maari sõnul sisuliselt kasutusvalmis, järgmisest nädalast hakatakse sisustama ka laenutuspunkti. Kohviku ehitustööd käivad ning seegi loodetakse lähiajal avada.

"Ilmselt läheb meil keskuse lõpuni väljaehitamiseks veel aega," tunnistas Maar, kuid kinnitas, et kõik kavandatu saab valmis ning kõike planeeritut saab veel sellel aastal katsetada.

Tagasi üles