Eesti Energia seiskab Balti elektrijaamas elektri tootmise

Põhjarannik
Copy
Balti elektrijaam.
Balti elektrijaam. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Power peatab aprillist vähemalt aastaks kahjumliku energiatootmise Balti elektrijaama koostootmisplokis. 

Soojusenergia tootmine Narva linnale jätkub elektrijaama gaasikatlamajas. Juhitava reservvõimsuse hoidmise kohustus tagab Eesti Energia Auvere elektrijaama ja Eesti elektrijaama energiaplokkidega.

Mis saab Balti elektrijaama töötajatest, pole ettevõtte juhtkond veel otsustanud. “Me püüame pakkuda osa töötajatele rakendust arenevas keemiatööstuses, osa töötajaid lähevad aprilli algusest puhkusele. Lõpliku otsuseni jõuame, kui täpsustub omaniku ootus Enefit Powerile,” sõnas ettevõtte juhatuse esimees Andres Vainola.

Ettevõtte kinnitusel ei ole maagaasi- ja elektrihinna languse ning CO2 kõrge hinna tõttu põlevkivil põhinev elektritootmine enam turul konkurentsivõimeline. See tähendab, et põlevkivi kasutavad elektrijaamad, sealhulgas Balti elektrijaam, pääsevad senisest märgatavalt vähem turule ning jaamadel puudub suures osas võimekus turult tulu teenida.

“Eesti Energia grupi pikaajaline strateegia on järk-järgult väljuda põlevkivielektri tootmisest ja asendada see ringmajandusel põhineva keemiatööstusega ning elektritootmises keskenduda taastuvenergiale ja väiksema püsikuluga juhitavale elektritootmisele. Meie piirkond on energiakriisist väljunud prognoositust kiiremini, mis tähendas, et juba 2023. aastal ei pääsenud mitmed Enefit Poweri energiaplokid turule ning see trend jätkub. Balti elektrijaama koostootmisploki konserveerimisest hoolimata säilitame võimekuse tagada omaniku ootustes ette nähtud reservvõimsus,“ sõnas Andres Vainola.

Kui 2022. aastal tootis Enefit Power 5,1 teravatt-tundi elektrienergiat, siis 2023. aastal 2,2 teravatt-tundi ehk toodang vähenes enam kui kaks korda. Samas suurusjärgus vähenes ka Balti elektrijaama tootmismaht, mis kukkus 2022. aasta 1 teravatt-tunnilt 0,48 teravatt-tunnile 2023. aastal. Prognoosi kohaselt ei kata elektrijaama 2024. aasta tulud selle käitamisega tekkivaid kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles