Jõhvi eakad saavad sügiseks päevakeskuse

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elle Seliverstova näitab ruume hooldekeskuse soklikorrusel, kuhu tuleb linna eakate kooskäimise koht. "Omal ajal, kui see maja ehitati, oli siia mõeldud köök, tänu millele on kõik kommunikatsioonid olemas. Aga seda ei jõutud valmis teha ja praeguseks on selge, et palju lihtsam on toitu firmast tellida."
Elle Seliverstova näitab ruume hooldekeskuse soklikorrusel, kuhu tuleb linna eakate kooskäimise koht. "Omal ajal, kui see maja ehitati, oli siia mõeldud köök, tänu millele on kõik kommunikatsioonid olemas. Aga seda ei jõutud valmis teha ja praeguseks on selge, et palju lihtsam on toitu firmast tellida." Foto: Peeter Lilleväli

Jõhvi hooldekeskuse soklikorrusest saab oktoobriks koht, kus linna pensionärid saavad koos käia ja kasutada mitmesuguseid teenuseid, näiteks mõõta vererõhku või pesta pesu.

Jõhvi hooldekeskuse juhataja Elle Seliverstova rääkis, et päevakeskuse loomise mõte tuli tal juba 2001. aastal, kui ta asus seda asutust juhtima. "Siis oli mul ainult 22 hoolealust, aga puudusid sotsiaal- ja meditsiinitöötaja. Inimestega keegi ei rääkinud, aga kõik tahavad ju suhtlemist ja tuge. Mõtlesin, et toon linna pensionärid siia ja viin nad oma hoolealustega kokku."

Seliverstova sõnul tollal seda mõtet ei toetatud.

"Pensionäride ühendus hakkas kohe vastu, aga seltsimajas pole siiski klassikaline päevakeskus, see on rohkem kultuuriürituste läbiviimiseks. Pealegi on ühenduses kõige aktiivsem osa eakatest, aga kui paljud vanurid istuvad kodudes või suvisel ajal maja juures pingil, ilma et neil oleks kuhugi minna ja midagi teha! Mul on nii hea meel, et jõudsin päevakeskuse loomise ära oodata."

Ligemale 200 ruutmeetri suuruse soklikorruse renoveerimist rahastatakse kahest allikast: EAS (ettevõtluse arendamise sihtasutus) eraldas selleks ligi 32 000 eurot ja valla panus on 47 500 eurot.

Soodsad teenused

Eraldi sissepääsuga päevakeskusse on kavandatud saal, mida saab lükandseinaga ürituse kohaselt liigendada. Samuti rajatakse garderoob, väike köök, saun ja pesuruumid. "Näiteks kui kodus on lamaja haige, siis kuidas teda vannitoas pesta? Paljud inimesed on seda teenust palunud ja päevakeskus hakkab seda pakkuma."

Samuti tuleb keskusesse pesuköök. Seliverstova sõnul pole kõigil vanuritel korralikku pesumasinat või tekib musta pesu nii vähe, et mõttekam on see pesta tuua ja kodus vett kokku hoida. "Samal ajal saab juttu rääkida või mõnel üritusel osaleda. Pakutavaid teenuseid hakkab vald doteerima, nii et need ei lähe vanurile kulukaks."

Kahesajale inimesele

Hooldekeskus pakub omalt poolt meditsiinilist teenindust. "Näiteks kui on vaja süste teha, siis ei pea mikrorajoonis elav inimene selleks polikliinikusse minema. Samuti mõõdame vererõhku, kolesterooli, veresuhkrut. Kui ka südalinnast ei hakata päevakeskuses käima, siis mikrorajoonist kindlasti. Ja kui ükskord ise pensionile jään, on koht, kus käia," naeris Seliverstova, kelle sõnul on keskus mõeldud projekti järgi 200 inimesele.

Ta lisas, et majas tähistatakse tähtpäevi alates lihavõttepühadest ja lõpetades jõuludega ning edaspidi võiksid nii hooldekeskuse asukad kui linna pensionärid seda üheskoos teha.

"Olen kuulnud, et seda maja kardetakse, sest siin on ratastooliinimesi ja voodihaigeid, aga täna tantsid, homme oled ise ratastoolis... Praegu meil vabatahtlik töö täiesti puudub," rääkis Seliverstova, kes lootis, et kui päevakeskus ja hooldekeskus on ühe katuse all, tekib tema hoolealustel ja kodus elavatel eakatel rohkem kokkupuutepunkte.

Päevakeskus loodetakse avada oktoobriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles