Omavalitsusjuhid pole riigikontrolli hinnanguga nõus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Luhalaid ei eita, et sisekaitseakadeemia kolimine on kulukas, kuid leiab, et kui Ida-Virumaal midagi muudeta tahetakse, siis see nõuab raha.
Veikko Luhalaid ei eita, et sisekaitseakadeemia kolimine on kulukas, kuid leiab, et kui Ida-Virumaal midagi muudeta tahetakse, siis see nõuab raha. Foto: Matti Kämärä

Narva, Jõhvi ja Vaivara omavalitsusjuhid seavad kahtluse alla riigikontrolli arvamuse, mille kohaselt oleks sisekaitseakadeemia ületoomine Ida-Virumaale ebamõistlikult kulukas ja regionaalpoliitilise meetmena vähe mõjus. Nende hinnangul pole riigikontroll kõiki asjaolusid arvestanud.

Narva linnavolikogu esimeest Aleksandr Jefimovit riigikontrolli hinnang kurvastab, vahendasid ERRi raadiouudised.

"Minus tekitab riigikontrolli hinnang kibestustunnet. Olen sisekaitseakadeemia Narva ületoomise pooldaja, näen selles Narvale arengutõuget ja õppimisvõimalusi kohalikele noortele, ilma et nad peaksid Narvast lahkuma. Tundub, et riigikontrolli argumendid pole piisavalt põhjendatud ja kolimise plussid on pikaajaliselt rahalisest kulust kaalukamad," rääkis ta.

Jefimovi sõnul peaks riigikontroll arvestama ka sisejulgeoleku aspekte. Ta loodab, et riigikontrolöri arvamus jääbki arvamuseks ning valitsus langetab otsuse Narva kasuks.

Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar kinnitas, et sisekaitseakadeemia Jõhvi kolimine oleks palju odavam kui 65 miljonit eurot ehk summa mille alusel riigikontroll hinnangu tegi.

"Arvan, et seda saab teha kaks korda odavamalt Jõhvis, kui kaasata sünergiliselt teised riigistruktuurid, regionaalne politseikompleks, Kaitseliit, Viru pataljon, kellel kõigil on oma plaanid ja rajatised, mida saab kasutada. Seda peaks vaatama selliselt. Ma ei usu, et riigikontroll kõiki neid aspekte arvestas," märkis Võhmar.

Ta peab ekslikuks ka hinnangut, et sisekaitseakadeemia kolimisel ei ole regionaalpoliitilist mõju. "Kindlasti on see mõju väga suur," ütles Võhmar.

Sisekaitseakadeemia tooks tema sõnul Ida-Virumaale akadeemilist elu, noori, töökohti ja tõstaks Ida-Virumaa mainet tervikuna.

Vaivara valla volikogu esimehe Veiko Luhalaidi arvates on oluline, milliste andmete alusel riigikontroll arvamuse kujundas.

"Mul on kõrval olemas Cumulus Consultingu analüüs. Minu arust need väited, mis on riigikontrolli arvamuses toodud on Cumuluse poolt vastupidiselt esile toodud, justnimelt majanduskeskkonna paranemise ja ka regionaalpoliitilise mõju koha pealt. Aga mis puudutab kallidust, siis täiesti nõus. Ka president on öelnud, et Eesti riigi pidamine ongi kallis. Peamegi valima, kas me Ida-Virumaal midagi muuta tahame, see maksab raha. Kui on paremaid regionaalpoliitilisi meetmeid, siis minugi poolest, anname tuld. Aga millised need on, pole keegi rohkem välja pakkunud," rääkis Luhalaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles