Illukal sai valmis staadion

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastvalminud staadioni jalgpallimuru sai eile enne laupäevast avaturniiri viimast lihvi, täna veetakse väljakule jooned.
Vastvalminud staadioni jalgpallimuru sai eile enne laupäevast avaturniiri viimast lihvi, täna veetakse väljakule jooned. Foto: Peeter Lilleväli

Illukast on saanud Toila kõrval teine küla Ida-Virumaal, kus on nüüdsest olemas tänapäevane staadion.

Viimase kümne aasta jooksul on Eestis hulgaliselt tänapäevaseid kergejõustiku- ja jalgpallistaadione rajatud, ainult ühel suuremal maakonnal Ida-Virumaal pole sellega olnud põhjust kiidelda. Linnades asuvad staadionid on lagunenud ja jooksmiseks ohtlikud. Paar aastat tagasi sai uue väikese staadioni Toila gümnaasium, nüüd on samalaadne valminud ka Illukal.

Kadestamisväärsed  tingimused

Mõisakompleksis asuva põhikooli juurde rajatud staadionil on 250 meetri pikkune kolme rajaga punaseks värvitud tartaankattega jooksurada, mille keskel on jalgpalliväljak ja servades heitesektorid ning kaugushüppekast. Pikal sirgel on võimalik joosta ka 100 meetri sprinti.

Kõrvalasuv kunstkattega pallimänguväljak sobib nii korvpalli, võrkpalli kui tennise mängimiseks.

Illuka põhikooli direktori Leo Raidma sõnul loob selline staadion väga head võimalused kehalise kasvatuse tundide läbiviimiseks. "Seal on nüüd ikka ideaalsed tingimused!" tõdes Raidma, tuues näiteks, et kui varem mängiti jalgpalli mõisapargis, siis nüüd saab seda teha korralikul pallimurul.

Samas loodab vaid 61 õpilasega kooli direktor, et staadioni hakkavad peale koolilaste sageli kasutama ka teised vallaelanikud ja kaugemalgi elavad spordihuvilised. "Kuigi kooli jaoks on staadion väga hea, poleks ainult meie vajadusi silmas pidades mõistlik nii suurt investeeringut olnud teha," sõnas ta.

Oodatakse treenijaid ka kaugemalt

Illuka vallavanem Oleg Kuznetsov ütles, et staadioni rajamine läks vallale maksma ligikaudu 380 000 eurot. Tema sõnul oli see spordirajatis Illuka mõisa arendamise plaanis juba aastaid. "Ma usun, et tulevikus tuleb meie kooli õpilasi juurde ja me saame tänu staadionile rohkem spordiringe avada ning miks mitte luua ka Illuka jalgpallimeeskond," arutles vallavanem.

Praegu mängib Eesti rahvaliigas Illuka vallast Kuremäe meeskond, kelle kodustaadioniks on aga Ahtme gümnaasiumi kunstkattega väljak. Illuka jalgpalliväljak on täismõõtmetest väiksem ja seepärast ei saa seal pidada ametlikke mänge, küll aga sobib see noortevõistlusteks ja treenimiseks.

Kuznetsov loodab, et staadion paneb Illuka inimesi rohkem sporti tegema ja toob valda  ka rohkem külalisi. "Oleme käinud Illuka mõisakompleksi reklaamimas näiteks Peterburi turismimessil ja seal tunti päris palju huvi selle vastu, et tulla noortega meile treeninglaagrisse. Ainult küsiti, kas teil staadion ka ikka on," rääkis vallavanem.

Tema sõnul on Illuka kooli kõrval olevas spordihoones võimalik tubadesse majutada ligemale paarkümmend inimest. "Aga kui arvestada, et noorsportlasi majutatakse ka klassiruumidesse ja võimlasse, siis saaksime Illukal vastu võtta korraga kuni sada inimest," rääkis Kuznetsov.

Erinevalt spordihallidest on staadioni ülalpidamiskulud vallavanema sõnul väikesed. Üks inimene saab hakkama nii jalgpallimuru kui muu hooldamisega.

Staadioni avamisele oodatakse koondislasi

Staadioni valmimist tähistab laupäeva hommikul Illukal algav noorte jalgpalliturniir, kus osalevad 2000. aastal ja hiljem sündinud poisid. Kuue võistkonna seas on Illuka, Mäetaguse ja Jõhvi noored ning neile pakuvad konkurentsi võistkonnad nende omavalitsuste sõpruslinnadest Poolast: Dusznikist, Wieliczkist ja Oleczkost.

Illuka kultuurijuhi Ene Raudari sõnul on turniiri ja staadioni avamisele tulemas ka Eesti jalgpalliliidu delegatsioon, mille koosseis on veel lahtine. Võimalik, et kohale saabub ka mõni Eesti koondise jalgpallur, kes on mänginud Poola klubides. Kõige tuntum neist on koondise väravavaht Sergei Pareiko, kes oli aastaid ühe Poola tugevama klubi Krakowi Wiszla põhiväravavaht. Pareiko on nüüdseks rahalistesse raskustesse sattunud klubist lahkunud ja otsib uut tööandjat. Kui ta  lähipäevadel mõne klubi juurde testimisele ei pea sõitma, siis on võimalik, et laupäeval näeb teda Illukal.

Poola klubides mängisid lõppenud hooajal ka Eesti koondise keskkaitsja Igor Morozov ja poolkaitsja Sergei Mošnikov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles