7 LINNA MUUSIKA: Juubelifestival oli kirju ja lõi massiga

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudele oli tänavu kõige lemmikum kontsert Smilersi oma Jõhvi Mihkli kirikus. "Fiiling oli hea, kõik tundus õige. Ka ansambel ise sai oma esimesest kirikukontserdist väga hea publikukogemuse," ütles Kaisa Pukk.
Paljudele oli tänavu kõige lemmikum kontsert Smilersi oma Jõhvi Mihkli kirikus. "Fiiling oli hea, kõik tundus õige. Ka ansambel ise sai oma esimesest kirikukontserdist väga hea publikukogemuse," ütles Kaisa Pukk. Foto: Matti Kämärä

Tänavune "7 linna muusika" festival suutis üllatada nii esinejate kui ootamatute esinemispaikadega - vaatamata sellele, et toimus juba 15. korda.

Eesti Kontserdi raudvara Kaja Põldroos, kes on osalenud kõigi viieteistkümne seni toimunud "7 linna muusika" festivali korraldamises, rõhutas, et nõnda palju kontserte kui tänavu, 16, pole kunagi ühelgi varasemal korral olnud.

Vanad sõbrad 

"Alustasime seitsme linnaga, aga nüüd on juba mõnda aega kaasa haaratud ümbruskonna mõisad ja muud kaunid paigad. Vanajumal soosis korraldust - ükski välja kuulutatud kontsert ei pidanud kehva ilma tõttu ära jääma. Üldse on hea meel tõdeda, et kogu festivali ajaloo jooksul pole me ühtegi kontserti ära jätnud," ütles Põldroos.

Eriliselt tõi Põldroos esile kontserdi "Põhjala saarte hääled" Vaivara Sinimägede muuseumi ees, mis oli määratud tänavust festivali lõpetama. Villu Veski ja Tiit Kalluste samanimeline kava kõlas juba esimesel suvefestivalil, aga iga kontsert on varieeruva koosseisu ja kavaga.  Väga meeldis daamile Maksim Štštura kontsert "Chopini klaverimuusika ja kirjad" kontserdimaja kammersaalis - "Maksim on 25aastase pianisti kohta nii küps, kuulad hinge kinni hoides!"

Veel tõi Põldroos esile flötist Oksana Sinkova ja kitarrist Jelena Ossipova kontserdi "Õhtu Buenos Aireses" Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi Valges saalis - "Väga hea duo! Nad on meie festivalil ka varem esinenud" - ja noorte Järvide Piazzolla loomingule pühendatud kontserdi.

Põldroosile läksid veel südamesse sopran Kaia Urbi  kontsert "Romantiline meditatsioon" Pühajõe kirikus ja keelpilliorkestri Klaaspärlimäng Sinfonietta oma Mäetaguse mõisas. Mõlemad toimusid koostöös Poola saatkonnaga.

Äge kirikurokk 

Kontserdimaja peaadministraator Kaisa Pukk, kellele käesolev festival oli kolmas administreerida, nimetas tänavustest oma lemmikkontsertideks Hortus Musicuse oma Narva raekojaplatsil ja Brassicali oma Narva-Jõesuu Heledas pargis.

Puhkpillipoisid sööbisid meelde just oma veiderdamise ja naljadega - üks muusikuist Mihkel Kallip hüppas lõpetuseks hoopiski tiiki! Hortus rokkis korraldajate rõõmuks veel päriselt sisse mängimata uuele kontserdipaigale kohale rohkearvulise publiku ja braavo-hüüeteks ei jäänud see publik kontserdi lõppu ootama, vaid need kõlasid peaaegu iga loo ajal.

"Aga kõige lemmikum oli Smilersi kontsert Jõhvi Mihkli kirikus. Fiiling oli hea, kõik tundus õige. Ka ansambel ise sai oma esimesest kirikukontserdist väga hea publikukogemuse. Sal-Saller koguni ütles, et kui nad peaksid veel kunagi kirikus esinema, tahaksid nad sama publikut sinna. See on tõeline tunnustus!" rääkis Pukk.

Tänavune "7 linna muusika" tõi maakonda ka folk- ja pärimusmuusikat: teist korda toimunud Pühajõe regilaululaagri "käega katsutav tulem" kirikukontsert andis aimu sellest iidsest traditsioonist, Sillamäe treppidel kõlas rahvamuusika ühes džässiimprovisatsiooni ja DJga ning Saka mõisa suvelaval tekitati suisa minifolk - à la Viljandi.

"Kohtume järgmisel festivalil, mis tuleb veel ägedam. Täname publikut, kes osales, ja tore, et mõni inimene leidis tee rohkem kui pooltele tänavustest kontsertidest," ütles Pukk.

"Meil on mõte festivaliga jätkata ja kõik ideed, kuidas seda teha, on teretulnud, nii kriitika kui head sõnad, et saaksime oma kuulajaid rõõmustada. Et tänavu oli nii palju kontserte, andis võimaluse valikuks. Ei saa kogu aeg ühtemoodi teha, peab ka eri maitseid proovima," võttis Põldroos "7 linna muusika" 15 aastat kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles