Kirikuvalitsuse liige ei välista Aleksandri koguduse pankrotti

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ilja Smirnov

Eesti evangeelse luterliku kiriku (EELK) kinnisvaraettevõtte Kiriku Varahaldus OÜ juht, kirikuvalitsuse liige ja SA Narva Aleksandri Kirik juhatuse liige Mati Maanas ei välista koguduse pankrotti Aleksandri kiriku renoveerimise rahastamisega seotud kohtuasja tulemusena.

EELK kantsler Urmas Viilma ütles Põhjarannikule seoses eelmisel kolmapäeval Viru maakohtus langetatud otsusega, millega Narva Aleksandri kogudust kohustati tasuma ehitusfirmale Eviko enam kui 530 000 eurot ja mida Põhjarannik kajastas põhjalikumalt 11. oktoobril, et konsitoorium teostas hiljuti koguduses revisjoni.

Noomitus Jürjole

Selle tulemusena sai kinnitust fakt, et Villu Jürjo garanteeris koguduse nimel 5,5 miljoni krooni suurust laenu SA Narva Aleksandri Kirik projektijuhile Heikki Lättemaale, ja seda raha kasutati ehitustegevuses. "See oli ilmselgelt oma volituste piiri ületamine ja kirikuseaduse rikkumine ning sellega seoses on kirikuvalitsus teinud peapiiskopile ettepaneku karistada Jürjot noomitusega. Hinnata seda, kas ta kasutas laenuraha õigesti või mitte, pole minu pädevuses, pealegi on sellega seoses kohtuasi pooleli," ütles Viilma.

EELK majandusprintsiibi järgi ei saa kogudused üksi vastu võtta koguduse varade saatust määravaid otsuseid, st kõigil otsustel, mis jõuavad notari juurde, peab olema konsistooriumi heakskiit, ja kogudused ei saa sellest tulenevalt ka laene garanteerida.

Viilma ütles, et teoreetiliselt on võimalus - kui kohtuotsust edasi ei kaevata või kaevatakse ja praegune otsus jääb selle järel ikkagi jõusse -, et koguduse vara läheb haamri alla.

Viilma tunnistas ka, et hageja, keda esindab kohtus Cavere õigusbüroo, on juba paar aastat taotlenud, et üldkirik võtaks kanda Aleksandri koguduse kohustused. "Meil pole põhjust anda mingit lubadust, enne kui teame, kas kohus mõistab süüdi Jürjo või kellegi teise. Me ei saa hakata ette garanteerima kellegi kohustusi," ütles kantsler.

Viilma ütles ka, et ainukesed osapooled asjas pole kogudus ehk kostja ja hageja, vaid on ka SA Narva Aleksandri Kirik.

Kaks võimalust 

Mati Maanas ütles Põhjarannikule, et selge on see, et keegi Narva Aleksandri kirikut maha ei lammuta.

"Kui lõplik kohtuotsus saab olema selline, et kogudusele jääb enam kui poolemiljoniline kohustus, on vaid kaks võimalust. Võidakse kokku leppida pikaajaline tasumisgraafik - aga tekib küsimus, kust tulevad kogudusele need rahavood. Teine võimalus on, et sekkub kohtutäitur, kes arestib koguduse vara, asub seda müüma ja müügitulust kaetakse koguduse kohustused. Luterlikus kirikus oleks tegu pretsedenditu juhtumiga," ütles Maanas.

Kirikuvalitsuse liige avaldas kahetsust, et hoovõtt kiriku taastamiseks omal ajal nii kaua aega võttis. "Nüüd muidugi on ebameeldivad asjaolud taastamisele piduri peale tõmmanud ja see pidur on peal kuni erimeelsused ja segadused pole kohtus lõplikku lahendust saanud," ütles Maanas.

Viru maakohus mõistis eelmisel kolmapäeval Narva Aleksandri koguduselt ehitusettevõtte Eviko kasuks välja üle 530 000 euro. Kohus mõistis välja alusetu rikastumise teel saadud 132 244  eurot, viivise 47 624 eurot ja garantiikirjast tuleneva võlgnevuse 351 514 eurot. Kohus jättis rahuldamata hageja nõude kokkuleppest  tuleneva põhivõlgnevuse koos viivisega 239 515 eurot ja lepingust tuleneva põhivõlgnevuse kokku 24 972 eurot.  Pooled võivad esitada Tartu ringkonnakohtule otsuse peale apellatsioonkaebuse 30 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles