Torm säästis Ida-Virumaad

Külli Kriis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk- ja Lõuna-Eestis majaseinu ja katuseid lammutanud torm piirdus meie kandis vaid reklaamplakatite lõhkumisega.
Kesk- ja Lõuna-Eestis majaseinu ja katuseid lammutanud torm piirdus meie kandis vaid reklaamplakatite lõhkumisega. Foto: Peeter Lilleväli

Üle Eesti ohtralt elektrikatkestusi põhjustanud ning eriti saartel ja Lõuna-Eestis oma jõudu näidanud torm nimega St Jude piirdus meie maakonnas vaid tugeva tuulega ning teadaolevalt märkimisväärset kahju ei tekitanud. 

Elektrilevi kodulehe andmetel põhjustas torm Ida-Virumaal suuremaid elektrikatkestusi Avinurme ja Lohusuu vallas.

"Kool ja vallamaja on saanud normaalselt töötada, elekter oli ära aleviku lõunaosas ja sealgi tuli see üllatavalt kiiresti tagasi," rääkis Avinurme vallasekretär Imbi Kaarama, et varem ikka kuni kaks päeva kestnud katkestused likvideeriti seekord juba sama päeva lõunaks.

Mingitest muudest tuulest põhjustatud kahjudest polnud vallamajja teada antud.

Ka Jõhvis ei teinud tugev tuul - ilmajaama andmetel ulatusid kõige tugevamad puhangud eile kella 11 ajal 23 meetrini sekundis - suuremaid pahategusid. Abivallavanem Eduard Rae teadis märkida vaid kahte Tammiku alleel kukkunud puud, mis ühe välisvalgusti ära lõhkusid, ning paari reklaamitahvlit, mis ise küll püsti jäid, ent millel olevad reklaamid tuul lahti või katki rebis.

Ida-Virumaa metskonna metsaülem Alar Süda ütles, et metsnikud on oma piirkonnad üle vaadanud ja vaid üksikutest murdunud okstest teada andnud. "Kusagil metsaservas võib ju ka mõni murdunud puu olla, aga teedele neid langenud ei ole ja mingist märkimist väärt kahjust kindlasti rääkida ei saa."

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhataja Taimi Paljaku sõnul olid kõige tugevamad tuulepuhangud saartel ja Lõuna-Eestis; Vilsandil ja Kuressaares mõõdeti nende tugevuseks isegi 33 m/s. Pärnumaad tabanud elektikatkestuste arv on aga võrreldav 2005. aasta tormiga.

"See oli väga viisakas torm - käitus täpselt nii, nagu me prognoosisime," muigas Paljak.

Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti ütles, et Ida-Virumaal jäi tormi tõttu elektrita ligemale nelisada majapidamist, kellest rohkem kui pooled said eile õhtuks elektri tagasi. "Homse päeva jooksul likvideeritakse ka kõik madalpingerikked," lubas ta.

Viru Keemia Grupi ühiskondliku vastutuse juht Julia Piilmann kinnitas, et VKG Elektrivõrkude piirkonnas elektrikatkestusi ei olnud. "Tormi tõttu on mõned puud küll  kukkunud elektriliinidele, aga elektrikatkestusi pole see põhjustanud ja meie käidubrigaadid on need liinidelt maha võtnud. Meie põhilist tootmisterritooriumi pole torm mõjutanud."

Järgmised päevad on prognoosi kohaselt kindlasti tuulised ja reedel võivad puhangud ulatud isegi 20 meetrini sekundis, midagi hullemat aga neil päevil karta ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles