Kohtla-Järve volikogu esimees kaitseb linnapead

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast mullu 5. detsembril korraldatud miitingut, kus protestiti tasuta bussisõidule kehtestatud ajapiirangu vastu, väljendasid Kohtla-Järve pensionärid rahulolematust linnapeaga.
Pärast mullu 5. detsembril korraldatud miitingut, kus protestiti tasuta bussisõidule kehtestatud ajapiirangu vastu, väljendasid Kohtla-Järve pensionärid rahulolematust linnapeaga. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve linnavolikogusse ja linnavalitsusse laekus 174 inimese allkirjaga avaldus. Selles väljendati linnapea Jevgeni Solovjovile rahulolematust seoses probleemidega, mis on kogunenud 10 aastaga, mil ta on olnud selles ametis, ning avaldati talle ühtlasi umbusaldust.

Linnavolikogu esimees Riina Ivanova teatas, et linnavalitsuse spetsialistid on koostanud vastuse, milles ei jäeta tähelepanuta ühtki avalduses välja toodud punkti. Neist enamikku aga peavad nad alusetuteks.

Muu hulgas näiteks rahulolematust lastetoetusega, mida ei maksa mitte linn, vaid riik sotsiaalministeeriumi näol. Samuti lõpetati matusetoetuse maksmise riigi tasandil, arvestamata kohalike omavalitsuste arvamust. Kohalikul tasandil makstakse linnavalitsuse sotsiaalkomisjoni otsusega 100 euro suurust matusetoetust, mida saavad taotleda vähekindlustatud pered.

Ravimite venekeelsed infolehed on samuti riiklikul tasemel probleem, mida pole kahjuks seniajani lahendatud.

"Kohalike omavalitsuste ja riigi funktsioonide ning võimaluste segiajamine on paljude elanike ammune eksiarvamus, mida on raske välja juurida," märkis Ivanova. "Tuleb tunnistada, et sellega ei saa midagi teha. Jääb üle vaid üha uuesti ja uuesti kannatlikult selgitada, millised on omavalitsuste funktsioonid, võimalused ja kohustused."

Linnapea töötasu alanes 

Selle kohta, et linnapea töötasu on pensionidega võrreldes üüratult kõrge, on vastuses öeldud, et vastutusrikkal kohal töötavatele isikutele on kogu maailmas tavaks maksta kõrget palka ning selle poolest ei erine Kohtla-Järve linn teistest kuidagi.

Pealegi ei ole linnapea palk kuue aasta jooksul tõusnud, vaid ligi 10 protsenti vähenenud, väidab linnavalitsus.

Avalduses ära toodud info selle kohta, et 2014. aastal eraldati Kohtla-Järve teenistujate palgatõusuks 1,5 miljonit eurot, on ekslik. Tegelikult on seoses sellega, et valitsuse otsusega tõsteti sellest aastast alampalka, eelarves ette nähtud 700 000 eurot palgatõusuks nendele munitsipaaltöötajatele, kelle töötasu on kuni 420 eurot kuus. Kõrgema töötasuga teenistujatele ei ole palgatõusu ette nähtud.

Elatustase tõuseb

Vastuses on öeldud, et avalduse autorite väide, nagu oleks vaesuse tase viimase kümne aastaga järsult kasvanud, ei vasta tõele. Linna sotsiaalabikeskuse andmeil on toetust taotlevate inimeste arv viimasel kolmel aastal vähenenud.

Linnavalitsus leiab, et avalduse esitajate väited kuritegevuse tõusu kohta Kohtla-Järvel on alusetud ja faktidega vastuolus. Selle aasta algul ilmunud justiitsministeeriumi kogumik "Kuritegevus Eestis 2013" sisaldab statistilisi andmeid, mille kohaselt 2013. aastal vähenes kuritegude arv Kohtla-Järvel 10 protsenti, Eestis tervikuna aga 3 protsenti.

Plaanitakse kõnniteed Vana-Ahtmeni

Üks linnapeale esitatud kaebustest oli ka Ahtmest Vana-Ahtmeni viiva kõnnitee puudumine. Linnavalitsus vastab, et peab tee ehitamist vajalikuks ning tegeleb selle küsimusega. Praeguse seisuga on Ahtme ja Vana-Ahtme vahelise jalg- ja rattatee ehitusprojekt siseministeeriumis arutlusel.

Kui 21. märtsil kiidetakse linnavalitsuse taotlus heaks, siis tuleva aasta sügiseks valmib ligi 2 kilomeetri pikkune Ahtmest Vana-Ahtmeni kulgev valgustatud jalg- ja rattatee, mille umbkaudne maksumus on 395 000 eurot. Kui vastus on eitav, esitab linnavalitsus projekti suvel avanevasse uude taotlusvooru, ent ehitustähtajad lükatakse edasi.

Kõiki teisi kaebusi - näiteks seda, et puude raiet tehakse rohelisi teavitamata, et Kohtla-Järve eelarve on salastatud, linnapea kardab elanikega kohtuda ning puuduvad öömajad abivajajaile - nimetab linnavalitsus oma vastuses alusetuiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles