Narva piirpunkti ehitustööd peletavad turiste

Sirle Sommer-Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiripunkti ehitustööd raskendavad sujuvat piiriületust ja tekitavad turismiettevõtjates pahameelt.
Piiripunkti ehitustööd raskendavad sujuvat piiriületust ja tekitavad turismiettevõtjates pahameelt. Foto: Ilja Smirnov

Narva ja selle ümbruse majutusasutused kurdavad, et piiripunkti ehitustööde pärast tekkinud hiiglaslike piirijärjekordade tõttu keeravad idanaabrid otsa ringi.

Narva linnapea Eduard East kirjutas politsei- ja piirivalveameti direktorile Elmar Vaherile, et piiriületuse probleemid mõjutavad negatiivselt piirkonna majutusettevõtteid.

"Narva linnavalitsuse poole on pöördunud mitu piirkonnas tegutsevat majutusasutust. Venemaal novembris tähistatavate pühade ajal suurenes märkimisväärselt Eestit külastada soovivate Vene turistide arv. Ajavahemikul 31. oktoobrist 3. novembrini tekkisid Narvas-Ivangorodis nii autode kui jalakäijate tundidepikkused piiriületuse järjekorrad, mistõttu paljud turistid otsustasid loobuda Eesti külastamisest."

Näiteks Meresuu spaahotellis Narva-Jõesuus tühistati perioodil 31. oktoobrist 1. novembrini 18 broneeringut kolmeks ööks, kahjudeks löödi kokku 5940 eurot.

Nullib kuluka turunduse

Meresuu müügi- ja turundusdirektor Jevgeni Timoštšuk ütles, et üksikuid broneeringuid on üles öeldud ka varem, aga mitte nii palju korraga nagu kuu alguses, kui Venemaal tähistati rahvusliku ühtsuse püha. "Oktoobris, kui Venemaal oli koolivaheaeg, seisid ka inimesed 8-16 tundi järjekorras, aga siis oldi kannatlikumad," rääkis ta.

Külalised jäid novembri alguses saabumata mitmes teiseski majutusasutuses: Ingeri hotellis tühistati 24, Laagna hotellis 10 ja Narva-Jõesuu spaahotellis 4 broneeringut. Lisaks majutuse maksumusele jäi ettevõtetel saamata tulu restorani ja muude teenuste eest.

Eduard East, kes vahendas turismiettevõtjate muret politsei- ja piirivalveametile, nentis, et nii riik, omavalitsused kui ettevõtted panustavad palju raha välisturundusele, et tuua Eestisse rohkem välisturiste, kellest Ida-Virumaal moodustavad lõviosa venemaalased. "Samal ajal nullib selle kuluka ja mahuka töö ära piiripunkti ebaefektiivne töö pühade ajal."

East tundis muret ka eelseisvate jõulupühade ja aastavahetuse pärast, mis toob traditsiooniliselt maakonda suurel hulgal idanaabreid.

"Mõistame, et Narva piiripunktis käivad mahukad ehitustööd, mis olulisel määral takistavad ja aeglustavad piiri ületamist," kirjutas East, paludes siiski politsei- ja piirivalveametil teha kõik endast oleneva, korraldamaks pühade ajal võimalikult kiire piiriületus.

Piirivalve palub kannatlikkust

Narva piiripunkti juht Üllar Kustala märkis, et novembri alguseks oli Narva piiripunktis suurendatud isikkoosseisu, kasutati ka naaberkordonite ametnikke ja oldi valmis pühadeaegseks piiriületajate hulga suurenemiseks.

"Narva piiripunkti rekonstrueerimine raskendab sujuvat piiriületust, kuid piirivalvurid teevad omalt poolt kõik võimaliku, et tagada võimalikult mugav ja kiire piiriületus. Turistide hulk oli ligi viiendiku võrra suurem, millest olid tingitud ka pikemad ootejärjekorrad," selgitas ta.

Piiriületajate arvu suurenemist on ette näha ka detsembris. Kustala sõnul on siis tööl tavapärasest rohkem ametnikke, kuid sellegipoolest tuleb arvestada võimaliku pikema ooteajaga. Võimaluse korral tuleks Narva piiripunkti asemel kasutada Luhamaa või Koidula piiripunkti.

"Palume piiriületajatelt eelkõige kannatlikkust ning rahulikku meelt. Omalt poolt anname parima, et kõik inimesed jõuaksid lähedaste ja sõprade juurde õigeks ajaks. Enamik reisijaid soovib piiri ületada vahetult aastavahetuse eel, mistõttu võiks järjekordade vältimiseks planeerida reisi varem ning tagasisõidul broneerida aegsasti piiriületuse aeg," soovitas piiripunkti juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles