Jõhvi lähedal sõitis auto maanteele sattunud karu surnuks

Põhjarannik
Copy
Kui kokkupõrked on üsna sagedased, siis suurkiskjad hukkuvad teedel üsna harva.
Kui kokkupõrked on üsna sagedased, siis suurkiskjad hukkuvad teedel üsna harva. Foto: Jõhvi politseijaoskond

Teisipäeva varahommikul sõitis Jõhvist Tartu suunas liikunud Subaru otsa maanteel liikunud karule, kes sai surma.

Liiklusõnnetus juhtus Jõhvi − Tartu maanteel Viru kaevanduse raudtee ja Pagari vahelises metsalõigus. 

"Inimesed, kes sealt mööda sõitsid, helistasid mulle. Olin parasjagu tööl ega saanud ise kohale minna. Saatsin ühe meie jahtkonna jahimehe, kes karu sealt ära viis," rääkis Tamme jahtkonna esimees Eduard Arkadjev.

Karu oli tema sõnul kohe surma saanud ning halastuslasku polnud vaja teha.

Vastutus liikluses hukkunud suuruluki äratoimetamise eest on jahiseadusega pandud vastava piirkonna jahimeestele. Sama seadusega kuulub sel moel hukkunud uluk jahipiirkonna kasutajale, kes võib ise otsustada, mida sellega edasi teha.

"Lihaks see karu saadud vigastuste tõttu ei kõlba, mõtleme alles, kuidas edasi toimetada," rääkis Arkadjev. "Kitsi hukkub liikluses päris palju, varem oli palju ka metssigu, aga neid on nüüd üldse väheks jäänud. Üks põder on olnud, aga karu oli meie piirkonnas vähemalt kaheteistkümne aasta jooksul esimene. Teised ulukid oleme tavaliselt kaugemale metsa viinud, las loodus − kährikud, rebased ja hundid − teeb oma töö. Võib-olla teeme karuga samamoodi," arutles ta.

Keskkonnainspektsiooni looduskaitseosakonna juhataja Uno Luht ütles, et liikluses hukkunud jahiloom − kui sellest midagi võtta ei kõlba − tuleb utiliseerida.

"Jahilooma Väike-Maarja tehasesse viima ei pea," kinnitas ta. "Erandiks võib katku tõttu olla metssiga, kes tuleks vastavalt pakituna viia spetsiaalsesse konteinerisse, mis hiljem Väike-Maarjasse toimetatakse. Muul juhul on jahtkonna otsustada, kas loom maetakse maha või viiakse kaugemale metsa. Oluline on hukkunud loom võimalikult kiiresti avalikkuse silma eest ära viia."

Karuga on Luha sõnul pisut teine lugu, seda ta niisama metsa alla viia ei soovita.

"Karu on sageli keeritsussi täis ja kui ta jääb rebaste-kährikute närida, hakkavad nemad ka keeritsussi levitama. Õigem oleks karu maha matta."

Jõhvi politseijaoskond paneb sõidukijuhtidele südamele, et nood oleksid väga ettevaatlikud, sest liikvel on väga palju loomi.

Metsloomaga juhtunud liiklusõnnetusest tuleb kindlasti teada anda keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313 või hädaabinumbril 112. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles