Koroonasse haigestumise tase Ida-Virumaal läheneb juba tuhandele

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Viru keskhaiglas on praegu ravil 63 koroonapatsienti. Peaminister Jüri Ratas uuris reede hommikul haigla juhilt Tarmo Baklerilt ja ülemarst Toomas Kariisilt plaane juhuks, kui haiglaravi vajavate koroonahaigete arv maakonnas veelgi kasvab.
Ida-Viru keskhaiglas on praegu ravil 63 koroonapatsienti. Peaminister Jüri Ratas uuris reede hommikul haigla juhilt Tarmo Baklerilt ja ülemarst Toomas Kariisilt plaane juhuks, kui haiglaravi vajavate koroonahaigete arv maakonnas veelgi kasvab. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viimase ööpäeva jooksul sai kroonaviiruse diagnoosi taas uus rekordarv Ida-Virumaa elanikke - 165. Haigestumise tase 100 000 elaniku kohta kerkis maakonnas tasemele 967,5. Töötajate puuduses olevates Ida-Viru haiglates on ravil ligemale sada koroonahaiget. 

Uutest nakatutest ligemale pooled ehk 78 on Narva inimesed.

Narvas tekkis uus suurem kolle

Narvas tekkis uus töökohakolle, kus positiivseks osutus 37 inimese koroonatesti tulemus. 

Töökohas sai Ida-Virumaal viiruse veel viis inimest, 32 juhul haigestuti tuttavate kaudu, seitsmel juhul õppeasutuses ja ühe juhul tervishoiuasutuses. Ülejäänud viimase ööpäevaga lisandunud nakkusjuhtumite asjaolud on selgitamisel.

Haigestumise tase 100 000 elaniku kohta on tuhande piiri ületanud kolmes Ida-Virumaa linnas: Sillamäel on see 1274, Narvas 1141 ja Kohtla-Järvel 1018. 

Terviseameti jälgimisel on Virumaal kokku üle 6400 inimese, kellest nakatunud on 1387.

Ida-Viru keskhaiglas oli pühapäeva hommikuse seisuga ravil 63 koroonapatsienti, kellest kuus on intensiivravil. Narva haiglas on ravil 31 koroonasse nakatunut. 

Haiglad vajavad appi töötajaid

Narva haigla peatas sel nädalal plaanilise ravi osutamise, et suunata osa personali ravima haiglaravi vajavaid koroonahaigeid. Nendele patsientidele on haiglas praegu kohandatud 40 voodikohta. 
 
Lõuna-Eesti meditsiinistaabi juht Marek Seer, kes koordineerib ka Ida-Virumaa haiglate tegevust,  ütles reedel, et peamine mure on, et ka haiglate töötajad nakatuvad koroonaviirusega. "Narva haigla on selle poolest suhteliselt õhukesel jääl. Et tervishoiutöötajate ressurssi jätkuks, on Narva haigla tänaseks plaanilise statsionaarse ravitöö lõpetanud, küll aga jätkab erakorralise abi osutamist," sõnas ta, märkides, et kui veel keegi töötajatest peaks haigestuma, siis tekivad uued raskused.
 
Ida-Virumaa haiglatesse on kaasatud tööle Tallinna tervishoiu kõrgkooli tudengid ja meditsiiniliste oskustega inimesi on otsitud ka töötukassa kaudu. Samuti on Narva haiglas abiks viieliikmeline meeskond Tartu Ülikooli kliinikumist. 
 
Narva haigla arstid rääkisid reedel toimunud kohtumisel peaminister Jüri Ratasega, et viiruse leviku tõkestamiseks on vaja rangemaid piiranguid. Peaminister sõnas pressikonverentsil, et et valitsus pole arutanud kogu Ida-Virumaa nii-öelda lukku panemist ja selleks praegu vajadust pole, kuid uued otsused tulevad vastavalt olukorra muutumisele. Praegu on valitsus suunanud distantsõppele Ida-Virumaa gümnaasiumiastme klassid ja keelanud mõnede eranditega nii laste kui täiskasvanute huvitegevuse ja sporditrennid. 
 
Peaminister märkis, et valitsus on valmis suunama Ida-Virumaale ka kaitseväe välihaigla, nagu kevadise puhangu ajal Saaremaal, aga praegu selleks otsest vajadust ei ole. 
 
Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp sõnas pühapäeval, et Ida-Virumaa haiglates pole suurim probleem mitte ruumi ja voodikohtade, vaid töötajate puudus. Appi vajatakse nii arste, õdesid kui hooldustöötajaid. 
 
Põhja-Eesti regionaalhaigla edastas laupäeval sotsiaalmeedias teate, et kolleegid  Ida-Viru keskhaiglast paluvad vabatahtlikke appi. "Kandideerima on oodatud meditsiinilise väljaõppega inimesed, sealhulgas tudengeid, lisaks on oodatud kirja panema ka need tudengid, kes alles sel sügisel alustasid õppetööd. NB! Lisaks Ida-Virule on oodatud liituma kõik vabatahtlikud üle Eesti. Liitu juba täna vabatahtlike keskkonnaga VAAB, leia endale lähim haigla või hooldekodu ja anna oma panus viirusega võitlemisel: www.vaab.ee 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles