Kuremäe nunnakloostris on peaaegu kõik nakatunud koroonasse

Erik Gamzejev
Copy
Kuremäe klooster on koroonaviiruse leviku tõttu külastajatele suletud.
Kuremäe klooster on koroonaviiruse leviku tõttu külastajatele suletud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Alutaguse vallas Kuremäel asuvas Pühtitsa nunnakloostris on koroonaviirus diagnoositud ligemale sajal kloostrielanikul. 

Eelmise nädala lõpuks oli koroonaviirus tuvastatud 25 kloostrielanikul. Sel nädalal kloostris tehtud laustestimisega on positiivseks osutunud veel ligemale 70 inimese proovid. Kloostris elab püsivalt ligemale sada inimest.

Viirus on kloostris levinud mitmeid nädalaid

Terviseameti Ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus sõnas, et enamik selles koldes nakatunutest on kloostri püsielanikud. Peale nende on viirus tuvastatud veel kahel Tallinna ja kolmel Ida-Virumaa elanikul, kes külastasid kloostrit, ööbisid seal ja läksid koju tagasi. 

Muusikuse sõnul võib arvestada, et nakatunud on peaaegu kogu klooster. "Suheldes kloostriga, ütlesid nad ka ise, et nende eluviis on selline, et üldist nakatumist ei saa välistada," sõnas ta, lisades, et viirus on kloostris olnud sees juba vähemalt paar nädalat. 

Koroonaviirusesse nakatumine tuli ilmsiks, kui mitmete kloostrielanike tervis halvenes ja nad viidi kiirabiga haiglasse. Muusikuse sõnul suri üks haigestunud eakas nunn sel nädalal haiglas. 

Viimase 14 päeva jooksul diagnoositud uute koroonajuhtumite arv Ida-Viru omavalitsustes*

(Sulgudes haigestumus 100 000 elaniku kohta) 

Narva linn − 707  (1299)

Kohtla-Järve linn − 342 (1030)

Sillamäe linn − 169 (1354)

Alutaguse vald − 87  (1859)

Jõhvi vald − 65 (548)

Narva-Jõesuu linn − 42 (921)

Lüganuse vald − 33 (394)

Toila vald − 32  (678)

Ida-Virumaa kokku: 1477 (1100) 

* 16. detsembri seisuga

Esimeste haigusjuhtumite ilmsiks tulles läks klooster, mis on ka Ida-Virumaa tuntumaid turismiobjekte, karantiini ja lõpetas külastajate vastuvõtmise. 

Alutaguse abivallavanem Kairi Hõbemeri sõnas, et kloostri teatel on osa haigestunuid juba tervenemas. "Täna ütlesid nad, et olukord on kontrolli all ja see liigub paranemise poole. Klooster on küll oma elukorraldusega, aga nad saavad olukorra tõsidusest aru, teevad meiega koostööd ja hoiavad olukorraga kursis," sõnas ta, lisades, et kloostrit nõustab perearst ja kindlustab neid ravimitega. 

Alutaguse vallavalitsus on Hõbemeri sõnul toimetanud kloostrile 1300 maski ja desinfitseerimisvahendeid. "Kui on vaja, siis võime kohe juurde anda," ütles ta. 

Kui Alutaguse vallas oli tänavuse sügisese laine ajal seni vaid üksikuid koroonajuhtumeid, siis kloostris toimunud lausnakatumine viis vähem kui viie tuhande elanikuga valla hoobilt kõige suurema koroonasse haigestumuse tasemega omavalitsuseks. Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 elaniku kohta on Alutagusel tõusnud tasemele 1859. 

Narva haigla arst suri koroonasse 

Marje Muusikuse sõnul on keeruline olukord endiselt ka Ahtmes asuvas vanurite hooldekodus, kus on samuti nakatunud suurem osa sajast eakast ja lisaks ka 23 töötajat. Muusikuse sõnul jälgib hooldekodu elanike tervist iga päev eraldi kiirabibrigaad, kes toimetab raskemate sümptomitega eakad haiglasse. 

Mõned mängutoad on püüdnud piirangutest kõrvale hiilida

Vaatamata kehtivale keelule, üritavad mõned Jõhvis ja Kohtla-Järvel asuvad laste mängutoad edasi tegutseda. 

"Oleme saanud selle kohta mitmeid signaale ja tegeleme nende juhtumitega," sõnas terviseameti Ida regionaalosakonna juhataja Marje Muusikus, tuues näiteks, et mängutoad püütakse ümber nimetada lastehoiuks. "Öeldakse, et seal käib üks pere, aga kui kohapeal selgub, et seal on korraga sees kümme enam-vähem ühevanust last, siis see ei saa kindlasti olla üks pere." 

Muusikuse sõnul peavad valitsuse korraldusega Ida-Virumaal kõik meelelahutusasutused kinni olema. "Laste mängutoad on ikkagi lõbustus- ja meelelahutusasutused. Lastehoid on eraldi tegevusluba nõudev tegevusala, milleks peavad olema täidetud omaette tingimused," ütles ta. Muusikus märkis, et mängutubades on nakkuse leviku risk suur, kuna seal on väikses ruumis koos eri perede lapsed, seltskonnad vahetuvad päeva jooksul ja on vähe tõenäoline, et seal jõutakse ka piisavalt sageli pindu desinfitseerida.

Muusikuse sõnul on oluline, et praegu kehtivaid piiranguid täidetakse. See aitab ära hoida nii viiruse levikut kui ka vajadust kehtestada veelgi rangemaid piiranguid.  

Ida-Viru keskhaiglas oli reedel ravil 47 ja Narva haiglas 31 koroonahaiget. Neljapäeval tuli teade, et koroonasse suri Narva haigla intensiivraviosakonna juhataja, 75aastane Aleksandr Tšernjonok. Tema lähedastele avaldasid kaastunnet nii valitsus kui ka president. 

Ida-Virumaal lisandus kahe viimase ööpäeva jooksul ligemale 400 uut koroonasse nakatunut. Kogu maakonna haigestumuse tase tõusis reedel taas uuele rekordtasemele − 1146. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles