Kuremäelastel on teist kevadet "oma" karu

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Kuremäel toimetav karu on külarahvale juba vana tuttav.
Kuremäel toimetav karu on külarahvale juba vana tuttav. Foto: Martin Miller

Kuremäe alevikku väisab juba teist kevadet noor karu, kes arvatakse olevat üks neist kahest karupojast, kelle ema kolm aastat tagasi sealsamas maanteel autoga kokkupõrkes hukkus.  

Vaata VIDEOT

"See meil hooajaline püsielanik. Hakkame temaga juba harjuma. Ta käis ka eelmisel aastal, tee juba tuttav"; "See mütakas on meie küla korravalvur", kirjutasid Kuremäe inimesed Alutaguse abivallavanema Oleg Kuznetsovi Facebooki postitatud pildi all.

"Laupäevast saati tuleb hommikuti kindlal kellaajal, nagu tööle käiks − kakskümmend minutit enne kella kaheksat on platsis," naeris Kuznetsov, kes on julget karu mitmel hommikul pildistanud ja temast videogi teinud.

Kuznetsov meenutas, et pärast seda, kui kolm aastat tagasi seal lähistel emakaru auto alla aeti, käisid kaks karupoega Illuka vana vallamaja juures prügikaste tuustimas.

Eelmisel kevadel Kuremäel nähtud noor karu oli suure tõenäosusega üks neist poegadest, kes nüüd taas kohale ilmus.

"Kolmeaastane võib ta olla küll. Noor ja mänguhimuline, ajab ennast tagajalgadele püsti ja teeb kukerpalle."

Vahepeal satub karu päris küla vahele ka.

"Eelmisel laupäeval üks naine helistas mulle, et karu ajas teda taga. Tegelikult oli karu lihtsalt temaga samas suunas liikunud, aga eks muidugi hirmutab, kui selline suur loom nii lähedal on," rääkis Kuznetsov.

Mingit pahandust karu seni teinud ei ole.

"Rääkisime nii keskkonnaameti kui ka jahimeestega, aga pole mingit põhjust teda maha lasta. Soovitati, et kaitseliitlased või jahimehed võiksid õhku pauku teha, et karu eemale hirmutada."

Rohkem kui karu tehtavaid võimalikke pahandusi kardab Kuznetsov seda, et loom võib auto alla jääda − ei karda ta inimesi ega autosid. 

Reede hommikul läks karu oma silmaga kaema ja pildistama ka vallavalitsuse keskkonnaspetsialist Martin Miller.

"Metsloomaga ei tea kunagi, millal ta tuleb, läksin oluliselt varem kohale ja ootasin üle tunni aja," rääkis Miller, et ootamine tasus end igati ära. "Pilte tegin umbes 15 meetri pealt, nii lähedalt ei ole ma karuga varem kokku puutunud."

Hirmu Milleril ei olnud: "Tema oli rahulik, mina olin rahulik. Noor loom, mängis ja kukerpallitas ja kaevas lumes."

Alutaguse karuderohkuses tuleb vallavalitsusse ikka aeg-ajalt teateid, et ühes või teises külas on karu nähtud. Pikalt pole nad inimasustusse pidama jäänud ega kusagil pahandust teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles