JUHTKIRI Kuidas nad neid miljoneid jagavad?

Põhjarannik
Copy
Foto: SCANPIX

Juba mitu aastat on käinud jutt Ida-Virumaale mõeldud 340 miljonist eurost, mis tuleb Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondist seemnerahaks siin uue majanduse ülesehitamiseks osaliselt juba kliimapoliitika ohvriks langenud põlevkivitööstuse asemele.

Sel teemal on peetud arutelusid, seminare, visioonipäevi ja mitmesuguseid muid üritusi. See kõik peaks jätma mulje kohalike inimeste kaasamisest. Tegelikult on aga tavakodanikel üsna keeruline aru saada, mida ja kuidas selle rahaga täpsemalt on kavas peale hakata ning kuidas ja millistel tingimustel jagada. On vaid üldine sõnum, et lõviosa läheb uute töökohtade loomiseks ja pisut kohaliku elukeskkonna parandamiseks.

Pilti ei saa oluliselt klaarimaks ka rahandusministeeriumi kodulehelt, kus asjakohane alamleht loodud. Sealt vaatab vastu palju bürokraatlikku kantseliidist kubisevat tekstimassiivi, mille kodeeritud sõnumid ja alltekstid on mõistetavad ehk vähesele hulgale iga päev selle teemaga teglevatele ametnikele.

Poliitikute töö on need plaanid arusaadavalt ära tõlkida ehk seletada lahti, mida konkreetselt on selle rahaga plaanis ette võtta ja kuidas üks või teine kulutus Ida-Virumaa inimesele kasuks tuleb. Sellega ei ole poliitikud seni hakkama saanud.

Nii tekibki rammus pinnas vandenõudele, et küllap on kasusaajad vaid väike seltskond "kausi" lähedal seisjaid, aga tavainimestele ei muutu suurt midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles