Euroopa juunioride meistriks tulnud narvalanna unistab olümpiast

Ilja Smirnov
Copy
Katrin Smirnova Horvaatias Osijekis toimuvate juunioride Euroopa laskmise meistrivõistluste kuldmedali ja maskotiga.
Katrin Smirnova Horvaatias Osijekis toimuvate juunioride Euroopa laskmise meistrivõistluste kuldmedali ja maskotiga. Foto: Tartu Linnavalitsus/erakogu

Narvast pärit Katrin Smirnova tuli 26. mail Horvaatias Osijekis toimuvatel Euroopa juunioride meistrivõistlustel laskmises Euroopa meistriks harjutuses 60 lasku 50 meetrilt lamades. Nüüd on ta endale sihiks seadnud 2024. aasta Pariisi suveolümpia.

19aastane Smirnova on Narva tuntud treeneri Aleksandr Makarovi õpilane. Narva võimud on Smirnovat tema spordisaavutuste eest ametlikult tunnustanud 2019. ja 2020. aastal. Enne seda − 2018. aastal − valiti ta Narva linna parimaks noorsportlaseks.

Narva Paemurru spordikoolis ja Narva laskespordiklubis töötav Aleksandr Makarov on treeninud ka Anžela Voronovat ja teisigi edukaid laskureid ning kuulub 2009. aastast peale stabiilselt linna parimate treenerite sekka.

Osijeki võistlusel oli konkurents tihe: 56 noormeest ja neidu võistlesid koos − niisugune on alates sellest aastast selle laskeharjutuse puhul kehtiv uuendus.

Smirnova rääkis, et talle meistritiitli toonud võistlus algas rahulikult ning kuulid tabasid täpselt märklauda. Ent kui ta kuuekümnest lasust koosnenud seeria lõpus aduma hakkas, millise kõrge tulemuse poole ta liigub, siis tuli närv sisse. "Viimased kolm-viis lasku olid juba väga närvilised. Isegi kartsin lasku teha," tunnistas ta.

Erutus mõjutas ka lõpptulemust: kogutud 624,6 silma tõid Smirnovale küll võidu, kuid see on siiski vähem kui tema isiklik mullune rekord 625 silma, mis on ühtlasi Eesti rekord.

Treener Aleksandr Makarovi sõnul oli Smirnova võit üsnagi ootuspärane, kui lähtuda tema viimatistest edusammudest Eesti tasandil.

Smirnova ja tema treener valmistuvad juba 2024. aasta Pariisi suveolümpiaks. 2022. aastast hakkab Smirnova osalema ka täiskasvanute võistlustel ja maailmameistrivõistlusel, võttes sel moel osa olümpia kvalifikatsioonitsüklist.

"Juba praegu on tema meisterlikkus olümpiaharjutustes täiskasvanute tasemel," on Makarov oma kasvandikuga rahul.

Smirnova lähimad konkurendid Horvaatias olid poolakas Michal Chojnowski (623 silma) ja tšehhitar Veronika Blazickova (622,8 silma).

56 noore sportlase seas esindasid sel võistlusel Eestit lisaks Smirnovale veel narvalanna Anastassia Olewicz (611,6 silma, 24. koht) ja Elvast pärit Marleen Riisaar (601,5 silma, 49. koht).

Anastassia Olewicz on teise kuulsa narvalannast laskuri Anžela Voronova tütar. Voronova osales 2012. aastal Londoni olümpial, ta on paljude meistrivõistluste medalivõitja ning kuuel korral valitud Ida-Virumaa parimaks sportlaseks. Ka Voronovat treenis 2015. aastani Aleksandr Makarov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles