Tänavuse "Station Narva" keskuseks saavad Narva muuseum ja Hermanni linnus

Ilja Smirnov
Copy
Tänavuse "Station Narva" pealava paigaldatakse Narva linnuse põhjaõue.
Tänavuse "Station Narva" pealava paigaldatakse Narva linnuse põhjaõue. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Tänavu neljandat korda toimuv muusika- ja linnafestival "Station Narva" seab end 5.-7. augustini sisse Narva linnuses ning paljud linnuse saalid on festivali ajal publikule avatud ka öösel.

Narva muuseumi direktor Maria Smorževskihh-Smirnova tuletas meelde, et Narva linnuses on hiliseid üritusi olnud varemgi − näiteks muuseumiöö −, ent suur muusikafestival on neile uus väljakutse ja ühtlasi eksperiment.

"Proovime järele. Kui ei proovi, siis ei saa ka teada," sõnas ta, tunnistades samas, et kahtlusi muidugi oli.

"Seetõttu oleme koostanud nimekirja väga konkreetsetest nõuetest ja piirangutest, mis puudutavad muuseumi lahtiolekutunde ja inimeste liikumist mööda muuseumi. Selline suur sündmus on meie töötajatele muidugi suur koormus. Teisalt võimaldab konvendihoones avatud uus ekspositsioon meil selliseid väljakutseid vastu võtta ning me loodame, et see festival kingib osavõtjatele rohkelt avastusi ja lisab muusikalistele inspiratsioonidele erilist võlu."

"Station Narva" muusikaprogrammi saab 6. ja 7. augustil nautida nii Narva linnuses kui ka kunstiklubis Ro-Ro. Kahel õhtul ja ühel ööl saab mõlemas kohas kuulata nii maailmakuulsaid esitajaid kui ka Eesti, Vene ja Soome säravaid artiste.

Tänavuse festivali muusikaprogrammi südameks saab ajalooline Hermanni linnus. Sisse seatakse neli lava: põhjaõue pealava ja kolme saali siselavad. Keskseks kohtumispaigaks saab linnuse siseõu ühes sealsete välikohvikute, baaride ja restoranidega.

Praeguseks on avalikustatud tänavuse "Station Narva" muusikaprogrammi esimene osa.

"Station Narva" nimekaim artist on Roni Size, keda on tituleeritud koguni "globaalse klubimuusika pioneeriks".
"Station Narva" nimekaim artist on Roni Size, keda on tituleeritud koguni "globaalse klubimuusika pioneeriks". Foto: "Station Narva"

Teiste seas astuvad festivalil üles klubimuusika suuremaid pioneere, Bristoli kollektiivi Reprazent põhitegijaid Roni Size ja Dynamite MC, Islandi trio Vök, Tatari-Vene tõusev elektroonilise hiphopi duo Aigel, Vaiko Epik & Eliit ning Sven Grünberg ja Eesti elektroonilise muusika ansambel. Uut albumit tutvustab Narva ansambel AveNue ning oma värsket kava esitleb "Noortebändi" konkursi võitnud Narva ansambel УЕ.

Sven Grünberg üle 40 aasta tagasi, mil ilmus tema teedrajav autoriplaat "Hingus", mis tuleb augustis elavas esituses ettekandele festivalil Station Narva.
Sven Grünberg üle 40 aasta tagasi, mil ilmus tema teedrajav autoriplaat "Hingus", mis tuleb augustis elavas esituses ettekandele festivalil Station Narva. Foto: Station Narva

Idanaabreid esindab Moskva improskeene silmapaistvamaid tegelasi koondav avangard-džäss-punk-rokk-kvartett The RIG (Russian Improv Grupp).

Samuti astub üles Peterburi kunstitegelase Viktor Kudryashovi muusikaprojekt Discours Synthétique, mis tõlgendab 1980. aastate Prantsuse synthwave´i esteetikat, miksides seda art-pungi, industriaalse tekno, garaažiroki ja rütmilise müra elementidega.

Narva linnuse kontserdisaalis annab klaverikontserdi maailmakuulus pianist Kristjan Randalu, kes on muu hulgas esinenud ka New Yorgis Carnegie Hallis ja Londonis Barbicanis.

Lisaks muusikaelamustele pakuvad festival ja Narva muuseum haruldast võimalust veeta seikluslik öö muuseumis. "Station Narval" osalejad saavad külastada paljusid näitusesaale ja muid linnuseruume, mille akendest avanevad öised vaated kahele piirilinnale ja nende vahel voolavale jõele.

Festivalipiletiga on võimalik osa saada ka muuseumi laiaulatuslikust ekskursiooniprogrammist, muu hulgas ekskursioonist endisesse Kreenholmi manufaktuuri.

Täispikkuses festivalikava avaldatakse juulis. Lisainfot festivali kohta saab internetist www.stationnarva.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles