Uikala prügila läks taas põlema

Põhjarannik
Copy
Päästeautod on Uikala prügilas sagedased külalised. Juuresolev pilt on tehtud 2019. aprillis, kui seal oli järjekordne põleng.
Päästeautod on Uikala prügilas sagedased külalised. Juuresolev pilt on tehtud 2019. aprillis, kui seal oli järjekordne põleng. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Pühapäeval pärastlõunal puhkes taas põleng Jõhvi lähedal asuvas Uikala prügilas, mida päästeamet on tituleerinud Eesti kõige tuleohtlikumaks prügilaks.

Häirekeskus sai kell 13.43 teate, et Uikala prügilas on tekkinud tuleleek ja tugev suits. 

Ida päästekeskuse korrapidaja Rainer Asuküla ütles Põhjarannikule, et prügimäe ühel nõlval põles ligikaudu 200 ruutmeetrine ala. Tugeva tuule tõttu oli oht, et tuli kandub suuremale alale, kuid see õnnestus tänu kiirele reageerimisele ära hoida. Kella 17 paiku oli Asuküla sõnul põlengu kustutustööd juba lõppemas. "Seekord läks hästi," ütles ta. 

Tema sõnul on praegu keeruline hinnata, miks põleng puhkes - see võis näiteks vallanduda nii prügilas olnud klaasikillust, aga ka mõne seal töötanud masinast paiskunud sädemest. 

Uikala prügilas puhkenud tulekahju kustutamisel osalesid suured jõud -päästemeeskonnad Kohtla-Järve, Jõhvi, Iisaku, Kiviõli ja Sillamäe päästekomandodest, Jõhvi operatiivkorrapidaja ning Mäetaguse vabatahtlikud. Kohal olid 4 põhiautot, 3 paakautot, pumbajaam ning Uikala prügila ekskavaator.

Ida päästekeskuse juht Ailar Holzmann saatis eelmisel aasta oktoobris firmale Ekovir kuuluva Uikala prügila juhtkonnale kirja, kus soovis teada, missuguseid meetmeid tuleohutuse suurendamiseks on plaanis rakendada. "Uikala prügila eristub tulekahjude statistikas selgelt teistest Eesti prügilatest," kirjutas ta märkides, et kaks kolmandikku kõigi Eesti prügilate põlengutest on toimunud Uikalas. "Ajavahemikus jaanuarist 2018 kuni 13. juulini 2020 on päästjad 21 korral teinud tulekustutustöid Uikala prügila territooriumil.

Päästeameti hinnangul võib sõltuvalt tulekahju ulatusest prügilas selle lahendamisele kuluda palju aega ja olla kaasatud suurem osa terve regiooni päästeressursist, mis võib oluliselt pikendada Ida päästekeskuse reageerimiskiirust mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles