Kohtla-Järve linnavalitsuse ametisse määramisel ilmusid volikogu akende taha karikatuurid

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve endisest linnapeast Ljudmila Jantšenkost (esiplaanil) saab uues linnavalitsuses abilinnapea. Taamal akna taha tõstetud plakat ironiseerib tema ja endise volikogu esimehe Riina Ivanova  üle.
Kohtla-Järve endisest linnapeast Ljudmila Jantšenkost (esiplaanil) saab uues linnavalitsuses abilinnapea. Taamal akna taha tõstetud plakat ironiseerib tema ja endise volikogu esimehe Riina Ivanova üle. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve uue linnavalitsuse ametisse määramisel ilmusid täna volikogu akende taha karikatuurid, millega meeleavaldajad naeruvääristasid linnavõime.

Kümmekond uue linnavalitsuse vastu protestinud linnaelanikku soovis jälgida volikogu istungit, kuid neid ei lubatud Kohtla-Järve linnavalitsuse hoonesse. Neile öeldi, et hoonesse ei tohi siseneda koroonaviiruse leviku ohu tõttu. "See on terviseameti soovitus, et volikogu saalis saavad olla vaid volikogu tööga seotud inimesed: volikogu liikmed, ajakirjanikud ja teised," vastas volikogu esimees Tiit Lillemets opositsiooni ühe juhi Eduard Odinetsi küsimusele, kuidas otsustatakse, kes võib saalis olla ja kes mitte.  

Istungi ajal tõstsid õue jäänud meeleavaldajad oma plakatid ja karikatuurid volikogu saali akende taha.

Protestijate meelepaha oli tingitud muu hulgas sellest, et uue linnavalitsuse abilinnapea kandidaadid olid ka ligikaudu 20 aastat erinevates ametites linna juhtkonda kuulunud eelmine linnavolikogu esimees Riina Ivanova ja linnapea Ljudmila Jantšenko. 

Ühel plakatil, kus Jantšenko ja Ivanova näod olid arvutis töödeldud vanemaks, oli kiri, et kannatasime neid 20 aastat, kas kannatame veel.

Mitmel plakatil figureeris ka kommunaalärimees Nikolai Ossipenko. Tema firma N&V sai jõustunud kohtuotsuse põhjal Kohtla-Järve linnalt üle kümne aasta tagasi miljoni euro väärtuses kriminaalset tulu. Et aga uurimise ajal likvideeris ta aktsiaseltsi ja jätkas tegevust osaühinguna, jäigi Kohtla-Järvel see miljon tagasi saamata. 

Koos Keskerakonna ja Reformierakonnaga kuulub Kohtla-Järve praegusesse võimuliitu ka valimisliit Progress, kus kolmandiku kandidaatidest moodustasid Ossipenko firmade juhtivad töötajad. Ühel meeleavaldajate plakatil nõuti Kohtla-Järve ümbernimetamist Nikolo-Osineskiks. 

Kui plakatid ilmusid volikogu saali akna taha, tõusis volikogu esimees Tiit Lillemets, kes on Nikolai Ossipenko kasupoeg, püsti ja tõmbas akendele kardinad ette. 

Kohtla-Järve uus linnavalitsus: Riina Ivanova (Keskerakonna esindaja) − arenguteenistuse abilinnapea, Kristiine Agu (Keskerakonna esindaja) − haridus- ja kultuuriteenistuse abilinnapea, Toomas Nael (parteitu) - linnapea, Ljudmila Jantšenko (Keskerakonna esindaja) − finantsteenistuse abilinnapea, Evelyn Danilov (valimisliidu Progress esindaja) − sotsiaalteenistuse abilinnapea, Vitali Borodin (Reformierakonna esindaja) − majandusteenistuse abilinnapea.
Kohtla-Järve uus linnavalitsus: Riina Ivanova (Keskerakonna esindaja) − arenguteenistuse abilinnapea, Kristiine Agu (Keskerakonna esindaja) − haridus- ja kultuuriteenistuse abilinnapea, Toomas Nael (parteitu) - linnapea, Ljudmila Jantšenko (Keskerakonna esindaja) − finantsteenistuse abilinnapea, Evelyn Danilov (valimisliidu Progress esindaja) − sotsiaalteenistuse abilinnapea, Vitali Borodin (Reformierakonna esindaja) − majandusteenistuse abilinnapea. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

25kohalises Kohtla-Järve volikogus 16 kohta omava võimuliidu häältega kinnitas volikogu  ametisse uue linnavalitsuse. Sinna  kuuluvad parteitu linnapea Toomas Naela kõrval abilinnapeadena varasem volikogu esimees Riina Ivanova (arengu valdkond), endine linnapea Ljudmila Jantšenko (rahandusvaldkond) ning senine kultuuri ja spordi peaspetsialist Kristiine Agu (hariduse ja kultuuri valdkond). Valimisliidu Progress esindajaks on seni firma N&V arendusdirektoriks olnud Evelyn Danilov. Reformierakonda esindab abilinnapeana (majanduse alal) Vitali Borodin.  Varem oli Kohtla-Järvel neli abilinnapead, nüüd viis.

Borodin rääkis varem, et Reformierakond läheb võimuliitu tingimusel, et Jantšenko ja Ivanova taanduvad linna juhtimisest ning abilinnapeade arvu vähendatakse seniselt neljalt kolmele. Aga hääletus näitas, et Reformierakond muutis meelt, et Borodin saaks abilinnapea koha. Nüüd on abilinnapäid Kohtla-Järvel viis. 

Kohtla-Järve linnapea palk on praegu 4320 eurot ja abilinnapeadel 3780 eurot. Et Riina Ivanova kaotas Kohtla-Järve volikogu esimehe koha, kus ta oli olnud napilt üle kaheksa aasta, saab ta poole aasta palga suuruse hüvitise ehk ligemale 26 000 eurot. 

Kui Odinets küsis linnapea Toomas Naelalt enne linnavalitsuse ametisse kinnitamist,  kas ta ei karda oma valitsusse võtta finantsjuhtimise eest vastutama Ljudmila Jantšenkot, kuna tema vastutas linna raha eest ajal, kui "linnakassast varastati üle miljoni euro", viidates korruptsiooniloole, kus N&V sai kriminaalset tulu, vastas Nael, et ta ei tea sellest loost väga palju. "Aga arvan, et praegu linnakassas raha pole," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles