Raudmees Rait Ratasepp püstitas 24 tunni jooksu Eesti rekordi

Erik Gamzejev
Copy
Rait Ratasepp  jooksis ööpäevaga Kohtla-Nõmme koolistaadionil üle 245 kilomeetri, ehk peaaegu sama pika maa, mis jääb Tallinna ja Võru vahele.
Rait Ratasepp jooksis ööpäevaga Kohtla-Nõmme koolistaadionil üle 245 kilomeetri, ehk peaaegu sama pika maa, mis jääb Tallinna ja Võru vahele. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Raudmees Rait Ratasepp püstitas Kohtla-Nõmmel 24 tunni jooksu Eesti uueks rekordiks 245,168 kilomeetrit. 

Ratasepp jooksis ühe ööpäevaga peaaegu sama pika maa, mis lahutab Tallinnat ja Võrut. Eelmise, Vladimir Frolovile, kuulunud Eesti rekordi ületas Ratasepp enam kui kaheksa kilomeetriga. 

Uue rekordi püstitas Ratasepp tegelikult 22 tunniga, sest siis tabas teda energiakaotus ja kahel viimasel tunnil ta enam rajale ei tulnud. 

Ratasepa sõnul sündis uus rekord kõvasti kannatades. "Triatlonis sellist lihasvalu ei ole nagu siin. Arvestades, et jahe ilm ei sobi mulle üldse, siis see oli üks suuremaid kannatamisi. Tahtsin 260 kilomeetrit täis venitada, aga lihtsalt jalad ütlesid üles," ütles ta lisades, et põhimõtte pärast ei pidanud ta õigeks olukorras, kus jalad enam joosta ei suutnud, tulla rajale kilomeetreid koguma kõndides. 

Ratasepp ültes, et kuna ta pidi aprillis Hispaanias oma esimese 24 tunni jooksu katkestama, siis oli talle hästi oluline Kohtla-Nõmmel oma ära teha. 

Rait Ratasepp ületas 24 jooksu käigus ka senise Eesti 12 tunni jooksu rekordi, jättes südaööks selja taha 143,528 kilomeetrit.

24 tunni jooks toimus värskelt renoveeritud Kohtla-Nõmme koolistaadioni 308 meetri pikkusel ringil. Jooksusuund vahetus iga kuue tunni järel.

Ratasepale järgnes Ida-Virumaa rekordimees 24 tunni jooksus German Terehhov, kes läbis 210,282 kilomeetrit.  Tal jäi oma senisest tipptulemusest puudu pisut üle 9 kilomeetri. 

Kolmanda koha sai Reigo Lehtla tulemusega 185,957 kilomeetrit.

Naiste arvestuses võitis Kohtla-Nõmme 24 tunni jooksu tartlanna Julia Rakitina, kes läbis 171,112 kilomeetrit.  Teiseks tuli 158,167 kilomeetriga Ida-Virumaa ultrajooksu entusiast ja võistluste korraldaja Aet Kiisla. Mõlemad naised püstitasid sel alal isiklikud rekordid. 

Eesti naiste rekord on 199,250 km ja kuulub Raili Rüütlile.

24 tunni jooksu maailmarekord on  309,399 kilomeetrit ja selle püstitas eelmisel aastal leedulane Aleksandr Sorokin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles