VIDEO Eesti poolmaratoni meister Kaisa Kukk: olen sel kevadel Alutagusel treenides ka karu eest pagenud

Erik Gamzejev
Copy
Poolmaratoni Eesti meistrid: Tiidrek Nurme ja Kaisa Kukk
Poolmaratoni Eesti meistrid: Tiidrek Nurme ja Kaisa Kukk Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Laupäeval Narvas naistest Eesti poolmaratoni meistriks tulnud Kaisa Kukk rääkis, et on kodukandis Mäetagusel treenides on ta sel kevadel ka karu eest ära jooksnud.

Mäetagusel elav Kaisa Kukk treenib Alutaguselt Iisakust pärit Eesti jooksulegendi Enn Selliku koostatud kavade järgi. "Saan temalt kava ja üksinda treenin, enamasti Alutagusel. Siin on väga mõnus, ei ole suurt liikust ega foore. Olen karu ka näinud. Väiksel metsavaheteel, mis viib Selisoo poole, nägin karupoegasid. Ja nüüd hiljuti oli kodule päris lähedal ka karu. Tuleb treenida nii, et saab nendest eest ära ka," naeris ta. 

Mäetagusel elav Kaisa Kukk tuli Narvas Eesti meistriks poolmaratonis.
Mäetagusel elav Kaisa Kukk tuli Narvas Eesti meistriks poolmaratonis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Tartu Spordiselts Kalevit esindav Kaisa Kukk tuli Narva energiajooksu raames toimunud Eesti poolmaratoni meistrivõistlustel naistest võitjaks ajaga 1:19.30. Ta ütles, et ajalist eesmärki täna polnud, kuna oli harjumatult kuum ilm, ligikaudu 23 kraadi. "Organism ei ole veel kohanenud. Iseenesest ei olnud väga kuum, aga kuna nii palavat ilma ei ole sel aastal veel võistlustel olnud ja distants oli ka pikk, siis oligi pigem koha peale jooks," sõnas ta.

Kukk rääkis, et sellise ilmaga tuli targalt joosta ja distantsi esimeses pooles tempot all hoida. "Alles päris lõpus, kui tundsin, et suudan ka kiirendada, siis sain aru, et võit on kindel," ütles ta. 

Teise koha ja Eesti meistrivõistluste hõbemedali võitis Pille Hinn, Sparta Spordiseltsist (1:20.49) ning kolmanda koha ja Eesti poolmaratoni meistrivõistluste pronksmedali Kadiliis Kuiv (1:22.46) Spordiklubist Prorunner.

Tiidrek Nurme finišeerib  Hermanni linnuse kõrval Narva energiajooksu võidmehena poolmaratoni rajal.
Tiidrek Nurme finišeerib  Hermanni linnuse kõrval Narva energiajooksu võidmehena poolmaratoni rajal. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Meestest tuli Eesti meistriks Tartu Ülikooli Akadeemilist Spordiklubi esindav Tiidrek Nurme, ajaga 1:05.48.

Teise koha ja Eesti meistrivõistluste hõbemedali võitles välja Tartu Spordiselts Kalev jooksja Kaur Kivistik (1:06.23), edestades Eesti meistrivõistluse pronksmedali teeninud Roman Fostit (1:06.37) Sparta Spordiseltsist 14 sekundiga. Fosti klubikaa

Esikolmik valmistub Eestit esindama ka tänavu augusti keskel Lõuna-Saksamaal Münchenis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel maratonis. 

Tiidrek Nurme sõnas, et nelja mehega räägiti läbi, et 16 km hoitakse tempot koos ja seejärel võitleb igaüks iseenda eest. "Lõpus, kes ees, see mees! Ja niimoodi saigi. Olin tugevam ja seepärast ka võitsin," ütles ta. 

Tänavune Narva poolmaratoni rada oli Nurme hinnangul huvitavam, kui kahel eelneval korral, kui ta seal jooksnud on. "See oli natuke aeglasem, aga vahelduvam, olid mitmed tõusud ja pööramise kohad.  Ma arvan, et tavajooksjale, on see huvitav, aga neile, kes tahavad aega joosta, ei olnud see kiire rada," sõnas Nurme. 

Nurme ütles, et ka tippjooksjad pole veel harjunud kuuma ilmaga jooksma. "Täna on üks esimesei palavaid päevi. Kindlasti oli see kõigile väljakutse. Aga õnneks ei olnud see midagi sellist, nagu 2019. aastal, kui oli ligemale 30 kraadi. Täna oli talutav ja arstidel ka selle võrra vähem tööd," ütles ta. 

Eesti meister lisas, et samas tuletas seekordne jooks meelde, kuivõrd oluline on olla valmis palavas kliimas võistlemiseks. "Mul on hea meel, et teised maratonimehed, kellega me Euroopa meistrivõistlustel jookseme, tegid sama asja läbi. Me saame üheselt aru - selleks, et joosta kiiresti Euroopa meistrvõistlustel, peame kohanema sellise ilmaga nagu oli täna. Hea, et saime juunis selle selgeks, me teame, mida on vaja teha," ütles Nurme märkides, et eelseisvas treeninglaagris Švetsis on kavas harjutada palava ilmaga treenimist. 

Kümnendat korda toimunud  Ida-Virumaa suurimal rahvaspordisündmusel, Narva energiajooksul, osales sel aastal ligemale neli tuhat  liikumisharrastajat. Peale poolmaratoni olid kavas ka 5 km jooks ja kõnd ning lastejooksud. Ainuüksi linnuse pargis toimunud lastejooksudel oli peaaaegu tuhat osalejat. 

Viiekilomeetrisel rajal olid kiireimad meestest  Tartu Ülikooli Akadeemilist Spordiklubi esindav Jõhvi põhikooli kehalise kasvantuse õpetana Denis Šalkauskas, kes läbis raja täpselt 16 minutiga ning naistest klubi Jooksupartner esindaja Kristel Vallaste (20.59).

Sportliku päeva lõpus esines Narva linnuse lähedale võistluskeskusesse püstitatud laval Eestile tänavu Eurovisioni lauluvõistlusel 13. koha toonud Stefan. 

Narva energiajooksu on kümme aastat läbi viinud Spordiürituste Korraldamise Klubi, mida veab Mati Lilliallik. 

Narva energiajooksu tulemusi saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles