Impeeriumimeelne Narva skulptor: "Pärast tuleb need monumendid oma kohale jälle tagasi panna" (1)

Ilja Smirnov
Copy
Rašid Šamsutdinov 2011. aastast pärit fotol 1974. aastal rajatud "Kolme täägi" monumendi taustal poseerimas.
Rašid Šamsutdinov 2011. aastast pärit fotol 1974. aastal rajatud "Kolme täägi" monumendi taustal poseerimas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Pärast kurikuulsa tankimonumendi peatset demonteerimist kerkib päevakorda ka teiste Narva kandis paiknevate Nõukogude sõjamonumentide teisaldamine. Narvas elav "Kolme täägi" mälestussamba autor Rašid Šamsutdinov on oma kätetöö kavandatava äraviimise pärast kuri: "Siis sõidan ma sinna ja lasen end ise enne seda maha."

Praeguseks 75aastane Rašid Šamsutdinov on vähemalt nelja Narva kandis paikneva Nõukogude sõjamonumendi autor. Üks neist oli seesama Enefit Poweri Eesti elektrijaama kõrval seisnud haubits, mille Šamsutdinov 1971. aastal postamendile seadis ja mis tänavu 2. augustil sealt minema veeti.

Šamsutdinovi loodud kuulsaim sõjamonument on 18 meetri kõrgune skulptuurikompositsioon "Kolm tääki". See paikneb kurikuulsa tank T-34 monumendi lähedal, kuid mitte Narva, vaid Narva-Jõesuu haldusterritooriumil. Šamsutdinov valmistas need pompoossed täägid Narva linna vabastamise 30. aastapäevaks ning paigaldati nende praegusele asukohale 1974. aasta suvel. Skulptor mäletab hästi, et tema projekti järgi valmistatud kõrged täägid keevitati terastorude tükkidest kokku Eesti elektrijaama töökojas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles