Kuue päeva ultrajooksul ligemale 515 kilomeetrit läbinud Narva kolledži õppejõud Aet Kiisla: "Emotsioonid läksid eredaks!"

Erik Gamzejev
Copy
Foto: Erakogu / EMU 6 day race

Narva kolledži õppejõud ja ultrajooksja Aet Kiisla läbis Ungaris toimunud kuue päeva jooksul ligemale 515 kilomeetrit, mis on sama vahemaa kui Narvast Läti piirini Valgas ja tagasi.

Eelmisel neljapäeval Ungaris Balatoni järve ääres alanud jooks lõppes kolmapäeval kell 13. Viimasel ööpäeval viimased jõuvarud kokku võtnud 47aastane Kiisla tõusis 66 osaleja seas 28. kohale. Naiste arvestuses oli ta kuues ja oma vanuseklassis kerkis kolmandaks.

Kui eelnenud öödel tegi Kiisla tavaliselt neljatunnise unepausi, siis viimasel ööl piirdus ta vaid paari tunniga. "Tahtsin viimasel ööl maksimaalselt rajal olla ega kahetse. Väga eriline tunne. Aga jube raske. Hakkasin viimases hädas klappidest muusikat kuulama. Minu kollektsioon on küll väga eklektiline, aga seda lõbusam. Rohkelt Eesti pungi lapsepõlve, aga praegu hoopis Mozarti reekviem. Kohe esimeseks looks tuli "Päikeseratas", mis lükkab mul sisse käigu, mida tegelikult olemas pole. Hullem veel, see hakkas luupima. Siiski hakkasin ühel hetkel liiga suure amplituudiga tuigerdama. Neissamus riietes viskasin 10 minutiks pikali," kirjutas ta kolmapäeva hommikul.

Tugevaid emotsioone kirjeldas ta ka teisipäeva hommikul, mil selja taha jäi 400 kilomeetrit. "Viis kilomeetrit on uskumatult pikk maa, kui see lahutab sind 400 km täitumisest. Ja ikkagi ei osanud ma seda oodata, kui antigi lipuke kätte. Nüüd saan aru: see on doping," kirjutas ta oma sotsiaalmeedia kontol, märkides, et lipukesega joostes polnud väsimuse märkigi. "Lipuke rõõmustas väga, aga rõõmupisarad tulid paar ringi varem. Meeste liidri tiimiliige, kes siin järjekindlalt kõiki ergutab, ütles ilusa hääldusega "Tere hommikust!". Kui sellest ühele oma lemmikhärrajooksjale rääkisin, hakkasin puhta ulguma. Emotsioonid on väga eredaks läinud. Ma pole raskustele vaatamata siin olemist veel kordagi kahetsenud."

Kiisla osales samal võistlusel ka aasta tagasi, siis õnnestus tal läbida veidi üle 430 kilomeetri. Nüüd tuli uus isiklik rekord. Eesti tipptulemusest − 537,52 kilomeetrit, mis kuulub Kadri Pooritsale − jäi Kiislal seekord puudu veidi üle paarikümne kilomeetri ehk ühe klassikalise poolmaratoni jagu.

Jooksu võitis ungarlane Gabor Rakonczay, kes jättis kuue päevaga selja taha üle 844 kilomeetri. Naiste parim Zsuzsanna Maraz, kes on samuti Ungarist, läbis üle 760 kilomeetri. Võistlusel osalesid 21 riigi ultrajooksjad.

Balatoni järve ääres ligemale 899 meetri pikkusel tasasel asfaltkattega ringil peetav võistlus seisneb selles, kes osalejatest suudab 144 tunni jooksul jätta selja taha rohkem kilomeetreid. Iga osaleja valib ise taktika, kui pikalt järjest joosta või kõndida, kui palju aega kulutada söögipausideks ja magamiseks raja ääres paiknevates kämpingumajakestes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles