Purtse jõkke lisandus lõhesid

Põhjarannik
Copy
Purtse jõkke on noori lõhesid asustatud juba 2005. aastast alates.
Purtse jõkke on noori lõhesid asustatud juba 2005. aastast alates. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

RMK Põlula kalakasvatustalitus asustas sel sügisel Eesti kalavarude täiendamiseks veekogudesse üle 210 000 lõhe, siia ja tuura noorkala.

Suurim kogus, 124 200 ühesuvist lõhet viidi Pärnu jõkke, väiksemate kogustega täiendati Valgejõe lõheasurkonda (26 500) ja Purtse jõge (11 400 ühesuvist lõhet). Need 4-10grammised kalakesed jäävad jõkke elama veel pooleks kuni poolteiseks aastaks.

"Seejärel siirduvad lõhed merre toitumisrändele ning kes ellu jäävad, naasevad kahe kuni nelja aasta pärast suguküpsena ja keskmiselt viiekilogrammistena jõkke kudema," selgitas RMK kalakasvatustalituse nõunik Ene Saadre.

Siigade kasvatamiseks oli kasutusel kolmest piirkonnast võetud mari, samadesse paikadesse nad ühesuvistena ka asustati.

Pärnu poolsiirdesiiga viidi Pärnu jõkke umbes 21 400, Peipsi järv sai juurde ligi 19 000 peipsi siiga ning Paldiski lähedale Pakri lahte lasti 5400 merisiiga. Kõigil siigadel oli märgistamise mõttes ära lõigatud rasvauim.

RMK kalakasvatustalitus osales tänavu neljandat hooaega ka koos MTÜga Eesti Loodushoiu Keskus Atlandi tuura asurkonna taastamisel Läänemeres. Ajalooliselt on tuur kudenud Narva jões ja sinna omakasvatatud kalakesed viiaksegi.

Paari kuu vanuseid tuurasid läks Saadre sõnul Narva jõkke ligi tuhat isendit, kahesuviseid ligi kaks tuhat. Nendest 600 kalale on pandud seljauime alla ka märgis, et koguda andmeid tuura elupaigaeelistuste ja rännete kohta.

Eesti kalavarud said olulist täiendust juba ka kevadel, kui erinevatesse veekogudesse asustati kokku ligi pool miljonit siiga, forelli, lõhet ja tuura.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles