Lenin "lahkus" Narvast pealinna poole (1)

Põhjarannik
Copy
Pronksist Lenin Narva linnuse läänehoovis.
Pronksist Lenin Narva linnuse läänehoovis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva muuseum teatas, et kolmapäeva hommikul "lahkus" linnuse hoovist seal ligemale 29 aastat seisnud Lenini kuju. 

Monument toimetati esialgu hoiule Viimsisse Sõjamuuseumisse, kus asub ka augustis teisaldatud Narva tank.

Lenin monument on järgmise aasta kevadel kavas üle anda Tallinnas asuvale  Ajaloomuuseumile, mis tegeleb Eesti poliitilist ajalugu kajastava materjali kogumisega ja kellel on juba avatud nõukogudeaegsete mälestusmärkide välinäitus. 

Lenini kuju Narvast ära viimise vastu on seisnud endine linnapea Aleksei Jevgrafov, kes kandideerib riigikogusse Keskerakonna nimekirjas. 

"Kahtlemata on see halb. Narva on eneseküllane omavalitsus ning me oleme lihtsalt kohustatud tegema kõik selleks, et hoida alles asju, mis on linnaelanikele südamelähedased ja seotud linna ajalooga. Ja see monument on seotud just nimelt Narva linnaga," ütles Jevgrafov hiljuti Põhjarannikule.

Skulptor Olav Männi poolt loodud Lenini kuju püstitati Narva Peetri platsile 7. novembril 1957. aastal. See võeti maha 1993. aastal ja toimetati linnuse hoovi.

Narva linnuse territooriumil käivad alates 2021. aasta detsembrist suured ehitustööd. "Sellele eelnenud projekt, mis nägi ette Lenini kuju ära viimist praeguselt asukohalt, kooskõlastati Narva Linnaga ja kinnitati 2018. aastal," teatas muuseum.

Narva linnuses käivad rekonstrueerimistööd lõpevad 2023. aasta lõpus.  Avatakse näitus restaureeritud bastionis Kristervall, renoveeritakse linnuse põhjasein ja sellel asuv galerii, uuendatakse hoovi infrastruktuur.

Linnusehoovi rekonstrueerimine läheb maksma ligemale kuus miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles