Purtse linnuse ümber on tekkinud tõeline ettevõtlusküla

Põhjarannik
Copy
Purtse linnuse saunapeol küpsetas restorani Von Taube pidaja Mihkel Luus lammast Purtse Metallis valmistatud alusel. Ka teised külas tegutsevad ettevõtted olid saunafestivali korraldusse kaasatud.
Purtse linnuse saunapeol küpsetas restorani Von Taube pidaja Mihkel Luus lammast Purtse Metallis valmistatud alusel. Ka teised külas tegutsevad ettevõtted olid saunafestivali korraldusse kaasatud. Foto: Matti Kämärä (Põhjarannik)

Purtse kindlusesse ja selle ümber on koondunud vineerikoda, metallikoda, pruulikoda ning linnuse restoran. Kõik nad on saanud Virumaa koostöökogult Leaderi toetust ja teevad omavahel koostööd.

Ettevõtlusküla nimetus hakkas elama Purtse Metalli Facebooki postitusest, kus metallikoda tegi pruulikojale lauad ja vineerikoda õllehoidiku. "Nüüd on ka hea näide, et vineerikoda on teinud ettevõtlusküla ettevõtetele vineerist reklaamsildid," rääkis MTÜ Virumaa Koostöökogu tegevjuht Kadri Kuusmik.

Pereettevõttena tegutseva Purtse vineerikoja toodang varieerub lilledest ja liblikatest kuni lastemööbli ja taarakastideni ning on leidnud palju austajaid.
Pereettevõttena tegutseva Purtse vineerikoja toodang varieerub lilledest ja liblikatest kuni lastemööbli ja taarakastideni ning on leidnud palju austajaid. Foto: Matti Kämärä (Põhjarannik)

Tema sõnul on Purtsesse sattunud kokku tegusad ettevõtjad ja aktiivsed kogukonnaliikmed, kes oskavad koostöö võlu näha. Oma osa on ka elukeskkonnal.

Toetus aitab haaret suurendada

Purtse küla ettevõtlusesse on viimasel ELi rahastusperioodil investeeritud Leaderi toetust üle 160 000 euro ja ettevõtjad on juurde pannud rohkem kui 300 000 eurot.

  • OÜ Purtse Mõis

Purtse kindluse kohviku-restorani köögi arendus, 2016. aastal Leaderi toetus ligi 4500 eurot.

  • OÜ Purtse Pruulikoda

Purtse pruulikoja tootmisvõimsuse suurendamine (mahutid, sildimasin), 2017. aastal Leaderi toetus ligi 26 000 eurot.

Pruulikoja pudelivillimisliini investeering, 2017. aastal Leaderi toetus ligi 35 000 eurot.

Purgi villimisliini soetamine, 2020. aastal Leaderi toetus ligi 15 000 eurot.

  • OÜ Purtse Metall

Metallitöökoja renoveerimine ja metallitööseadmed, 2018. aastal Leaderi toetus ligi 50 000 eurot.

OÜ Purtse Metall arendustegevused (seadmed, koduleht), 2021. aastal Leaderi toetus ligi 2300 eurot.

  • OÜ Purtse Vineerikoda

Seadmed vineertoodete valmistamiseks, 2019. aastal Leaderi toetus ligi 18 000 eurot.

Vahendite soetamine teenuste laiendamiseks, 2019. aastal Leaderi toetus ligi 11 000 eurot.

Lisaks ettevõtetele on toetust saanud MTÜ Purtse Külaselts, kes osales 2021. aastal arukate külade arenguprogrammi pilootprojektis. Virumaa koostöökogu rahastas Purtse küla mainefilmi, mille rõhk on Purtse küla atraktiivsusel: tegemist on hea ja ilusa elukeskkonnaga, kus ettevõtlushoiakud on kõrged ja uusi tegijaid mahub alati juurde.

"Nad sattusid tegutsema Purtse kindluse ümber, mis on olnud selle küla süda juba sajandeid. Needsamad vanad mõisahooned on läinud ettevõtjate kasutusse ja kõik teevad erinevaid asju − nad ei ole ettevõtjatena konkurendid. Kui endal on vaja tooteid või teenuseid osta, siis kõigepealt vaatad, mis naabril on, ja alles siis kaugemale."

Kadri Kuusmiku sõnul on Purtse ettevõtlusküla hea näide selle kohta, kui oluline on ettevõtjate toetamine, sest nad toovad piirkonda Leaderi toetusest kordades rohkem raha. "On väga tervitatav, kui inimesed tegelevad maapiirkonnas ettevõtlusega ja loovad iseendale töökohad ning pakuvad tööd ka teistele kohalikele."

Ettevõtjate ja külaelanike õlitatud koostöö on paistnud silma ka mitmel üritusel. Näiteks eelmisel suvel Viru toidu kohvikute päeval toitlustas Purtses kindluse restoran Von Taube, aga külaselts pani püsti väikese külaturu. Viimasel talvel korraldas aga restoranipidaja Mihkel Luus linnuse hoovil saunafestivali, kuhu vineerikoda valmistas auhinnad ja metallikoda lamba küpsetamise aluse ning pruulikoda kauples oma õllega.

"Ettevõtjad tunnevad, et nad on osa kogukonnast, ja tahavad oma õla alla panna," kommenteeris Kadri Kuusmik, tuues hästi toimiva kogukonna kohta veel ühe näite. "Kui Alar Karis oli presidendina tulemas Purtse hiiemäele oma tamme istutama, siis küla organiseeris tee uuendamise ja pargi korrastamise ning kaasas vabatahtlikke."

Foto: Reklaam
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles