Telefonikelmide jõugud on kaasanud oma ridadesse ka eesti keele oskajaid

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Scanpix

Kui varasematel aastatel on telefoni ja interneti teel inimestelt raha välja petnud suhelnud ohvritega vene või inglise keeles, siis nüüd hoiatab politsei ka eestikeelsete petukõnede eest.

Viimastel päevadel on ligi kümme inimest teavitanud politseid, et nad on saanud petukõnesid, milles kelmid räägivad väga heal tasemel eesti keelt. Politsei andmetel kannatanuid hetkel ei ole.

Kelmide skeem on sarnane varasemate petukõnedega. Nimelt helistab väidetavalt politsei, panga või mõne muu usaldusväärse asutuse töötaja ning räägib kõne vastuvõtjale, et tolle pangakontol on tekkinud probleem või tema andmeid kasutatakse kuritegude toimepanemiseks.

Näiteks võttis kelm ühendust inimesega ja väitis, et helistab politseist ning et keegi püüab hetkel tema pangakontolt raha välja võtta. Kõne alguses oli kelm rääkinud vene keelt, ent kui kõne vastuvõtja palus rääkida eesti keeles, kõnetas teda juba teine inimene, kes rääkis sama juttu täiesti selges eesti keeles.

Esmaspäeva hommikul andis üks kodanik teada, et ka temale oli helistanud väidetavalt politsei ja rääkinud, et keegi püüab volitusega tema pangakontolt raha välja võtta. Helistaja rääkis eesti keeles ja tegi isegi ettepaneku politseimajas kohtuda. Kodanik katkestas kõne, kui kelm oli palunud jutu jätkamiseks rääkida vene keeles.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre kinnitab, et Eesti politsei ei helista inimestele ega teavita pangakontodel toimuvatest kahtlastest tehingutest. "Me ei näe kodanike pangakontode andmeid ega saa nendel kontodel toimuva kohta hoiatusi anda," lisas Tambre.

Kelmide eest oled kaitstud, kui katkestad kõne kohe, kui keegi väidab, et su pangakontol toimub midagi kahtlast.

Tagasi üles