Soome muusika tuntuim "katselendur" trikitab laupäeval Narvas

Põhjarannik
Copy
Jimi  Tenor.
Jimi Tenor. Foto: Station Narva

Soome suusapealinnast Lahtist pärit Jimi Tenor on helide džunglis aastakümneid kestnud seikluse ja laboritööde käigus kujunenud põhjanaabrite üheks tuntumaks muusikaga eksperimenteerijaks, kelle muusikat on hinnatud maailma eri paigus. Selle laupäeva õhtul saab tema "leiutisi" endasse imada esmakordselt ka Ida-Virumaal,  Vaba Lava Narva teatrikeskuses festivalil Station Narva.

Õhtuleht kirjutas juba rohkem kui 15 aastat tagasi, et Jimi Tenor on üks vähestest Soome muusikutest, kes pole rokkstaar, kuid keda tuntakse ja armastatakse ka väljaspool tema kodumaa piire.

"Jimi Tenor on tüüp, kes isegi ei tea, kes ta on, aga ta mängib muusikat. Mulle meeldib ja ma teen imelikku muusikat - kui sulle meeldivad veidrused, siis tasub mind kuulama tulla küll. Ma olen üks Soome veidrik," ütles Jimi Tenor kaheksa aastat tagasi, kui ERRi muusikaajakirjanik Kaspar Viilup palus lühidalt tal endal kirjeldada, kes on Jimi Tenor. Tema kodanikunirmi on Lassi Lehto. Oma artistinimes pani ta kokku ühe oma noorpõlve iidoli Jimmy Osmondi ja oma lemmikpilli tenorsaksofoni.

Tenori loomingut on võimatu liigitada. See ulatub üle trendide, ristates jazzi, afrobiiti, punki ja magamistoa-technot. Tema kunstnikukreedo on alati olnud ehtsoomlaslik: tehniliselt praktiline, huumoriga vürtsitatud, samas romantilise alatooniga. Muusika kõrvalt on ta tegutsenud ka fotograafi ja disainerina. Ta on teinud filme ja ehitanud muusikainstrumente.

Ma teen imelikku muusikat - kui sulle meeldivad veidrused, siis tasub mind kuulama tulla küll. Ma olen üks Soome veidrik.

Station Narval esitab Jimi Tenor valiku lugusid 90ndatest, kust pärineb ka tema tuntuim lugu "Take me baby", kuni tänapäevani, sekka ka seniavaldamata kraami.

Jimi Tenor esineb festivalil Station Narva Vaba Lava teatrikeskuses laupäeval kell 21. Enne teda tulevad publiku ette Kohtla-Järvelt pärit Raul Saaremets oma projektiga Ajukaja koos Mart Aviga, Eesti aasta naisartistiks pärjatud Yasmin. Pärast Jimi Tenorit on lavad Hollandi energilise skabändi Bazzookas ja Prantusmaa elektroonilise tantsumuusika üksuse Acid Arab päralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles