Riik hakkab kahe miljoni euroga Kurtna järvi päästma

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
"On hea, et võimalused osa haruldaste järvede ja nende ökosüsteemide päästmiseks on veel olemas ning seda kõike kohalikelt joogivett võtmata. Oleks otsustajatel vaid julgust ja tahet teadlasi kuulata," ütles Jaanus Terasmaa kaks aastat tagasi. Nüüd saab see soov loodetavasti teoks.
"On hea, et võimalused osa haruldaste järvede ja nende ökosüsteemide päästmiseks on veel olemas ning seda kõike kohalikelt joogivett võtmata. Oleks otsustajatel vaid julgust ja tahet teadlasi kuulata," ütles Jaanus Terasmaa kaks aastat tagasi. Nüüd saab see soov loodetavasti teoks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kurtna järvede kaitsmiseks rajatakse 2029. aasta lõpuks uus veehaare ning suletakse järvi mõjutavad puurkaevud praegu Kohtla-Järvet ja Jõhvit joogiveega varustavas Vasavere veehaardes.

Kurtna järvistu ligemale 40 järvest 18 kuuluvad Euroopa Liidu loodusdirektiivi üleeuroopalise tähtsusega elupaigatüüpide hulka.

Järvestiku keskele rajatud Kurtna-Vasavere veehaarde mõjul on selle ümbruses paiknevate järvede veetase oluliselt alanenud, mis võib viia nende elupaikade lõpliku hävimiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles