Linnapea ametist tagandatav Virve Linder: Kohtla-Järvel tuleb vana võim tagasi (6)

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve linnapea Virve Linder ja volikogu esimees Eduard Odinets.
Kohtla-Järve linnapea Virve Linder ja volikogu esimees Eduard Odinets. Foto: Matti Kämärä

Neljapäeval koos kogu Kohtla-Järve linnavalitsusega umbusaldusavalduse  saanud linnapea Virve Linder ütles, et linnas tuleb sotside abil Keskerakonna vana võim tagasi.

Neljapäevasel volikogu istungil luges Linderi linnavalitsuse umbusaldamise avalduse  ette keskfraktsiooni esimees Sergei Lopin. Lisaks temale kirjutasid sellele veel alla  keskerakondlased Valeri Korb, Arne Berendsen ja Riina Ivanova, sotsiaaldemokraadist volikogu esimees ja riigikogu liige Eduard Odinets ning tema fraktsioonikaaslased Jelena Mutonen ja Vladimir Tšužas. 

Nikolai Ossipenkoga seotud valimisliidust Progress ühinesid umbusaldusavaldusega Jevgeni Saltõkov ja Maria Merkulova.

Linderi linnavalitsuse tagandamist soovib ka endine volikogu esimees Tiit Lillemets, kes valiti volikogusse Keskerakonna nimekirjas. Hiljem astus ta Keskerakonnast välja. Lillemets on ka korruptsioonikahtlustuse saanud kommunaalärimehe Nikolai Ossipenko kasupoeg. Lillemets ja Merkulova on samuti kahtlustatavad mullu oktoobris puhkenud Kohtla-Järve korruptsiooniskandaalis. 

Umbusaldusavaldusele alla kirjutanud saadikute hinnangul on tänavu veebruaris ametisse asunud linnavalitsus jätnud täitmata olulise ülesande - seista linnaeelarve heaperemeheliku kasutamise eest - ja neil puudub usaldus linnavalitsuse tegevuse suhtes. "Olukorras, kus linnaeelarve ei ole tasakaalus ja plaanis on koondamiste laine linnaasutustes, ei ole vastuvõetav mõnele linnavalitsuse ametnikule teistest oluliselt kõrgema töötasu ja etteruttavalt lisatasu määramine," ütles Lopin.

Ta heitis linnavalitsusele ette ka seda, et linnavalitsus ei vasta linnavolikogu liikmete ja linnakodanike päringutele või venitab sellega. "Linnavalitsuse liikmete suhtumine volikogu liikmetesse seoses nende päringutega on tihti üleolev," märkis ta. 

Sergei Lopini ja teiste umbusalduse algatajate meelest ei vasta linnavalitsuse tegevus linnakodanike ootustele ja tema tegevus pärsib linna tasakaalustatud arengut. Linnavalitsust süüdistatakse ka volikogule läbimõtlemata, vigaste ja hilinenud eelnõude esitamises. 

Kohtla-Järve volikogus on 25 liiget. Sergei Lopin ja Eduard Odinets ütlesid Põhjarannikule, et Linderi linnavalitsuse tagandamises on kokku leppinud rohkem kui pooled saadikud ja see toimub juba järgmiseks teisipäevaks kokkukutsutaval erakorralisel volikogu istungil,. Samal istungil on kavas valida ka uus linnapea ja linnavalitsus. 

Virve Linder ütles, et talle umbusaldamise avaldamise põhjused on otsitud. Ta märkis, et näiteks vigaste eelnõude üheks põhjuseks on ka volikogu liikmed ise ja see, et volikogu esimehel Odinetsil pole olnud riigikogu liikmeks olemise kõrvalt piisavalt aega volikogu juhtimisega tegelda ja Kohtla-Järve küsimustesse süveneda. 

"Umbusaldusavalduse tegelik põhjus on taastada Kohtla-Järvel Keskerakonna ja ärimees Ossipenkoga seotud valimisliidu Progress võim. Ma tõdesin juba ammu, et varem end volikogu opositsiooniliidrina esitlenud Eduard Odinetsil oli see roll mõeldud ainult avalikkusele," ütles Linder, lisades, et  tegelikkuses on Odinetsi puhul tegemist sama süsteemi ühe osaga.

Kohtla-Järve linnapea Virve Linder koos oma kolleegi, abilinnapea Erik Setškoviga.
Kohtla-Järve linnapea Virve Linder koos oma kolleegi, abilinnapea Erik Setškoviga. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles