Kiviõlis deliiriumiseisundis mõrva sooritanud noor mees saadeti pikaks ajaks vangi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Mõrvaprotsess Fjodor Kogutjuki üle toimus Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas.
Mõrvaprotsess Fjodor Kogutjuki üle toimus Viru maakohtu Jõhvi kohtumajas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viru maakohus määras 10 aasta pikkuse vangistuse noorele mehele, kes kaks aastat tagasi Kiviõlis joomahulluses julmal moel oma kaaslase mõrvas.

Viru ringkonnaprokuratuur süüdistas Fjodor Kogutjukki (23) teise inimese julmal viisil tapmises ehk mõrvas. Süüdistusakti kohaselt tekkis Kogutjukil 2022. aasta veebruaris ühes Kiviõli korteris alkoholi tarbimise käigus tüli 60aastase mehega. Konflikti käigus ründas Kogutjuk kannatanut, lüües teda korduvalt noaga rinda ja kaela.

Viimase noahoobi tegi Kogutjuk süüdistuse kohaselt kannatanu vasakusse silma, jättes noa silmast välja tõmbamata. Ekspertiisi kohaselt põhjustas see koljuõõnde ulatunud, koljuluid ja peaaju vigastanud torkehaav kannatanu surma.

Menetluse käigus selgus, et süüdistatav oli enne juhtumit ligikaudu kuu aega järjest tarbinud iga päev alkoholi, mistõttu oli Kogutjuk rünnaku ajal alkoholi võõrutusnähtudest tulenevalt deliiriumis.

Jõhvi politseijaoskonna juht Andreas Kliimant rääkis 14. veebruaril toimunud tapmist toona Põhjarannikule kommenteerides, et sündmuskohale saabunud politseinikud asusid kohe välja selgitama kahtlustatavat, tema tundemärke ja võimalikku liikumissuunda. "Peatselt helistas häirekeskusesse tähelepanelik inimene, kes andis teada, et nägi linnas sokkide väel liikumas noort meest, kes oli verine. Helistaja ei teadnud samas, mis oli juhtunud. Politseinikud asusid meest samast piirkonnast otsima ning kella 17.25 paiku peeti kahtlustatav kinni," kirjeldas Kliimant ning tänas tähelepanelikku kodanikku, kelle kõne abil õnnestus tapmises kahtlustatava võimalik asukoht kiiremini tuvastada.

"On karm tõsiasi, et enamiku raskeid vägivallakuritegusid, sh tapmisi, panevad toime tuttavad inimesed. Tavaliselt mängib rolli ka ühine alkoholi tarvitamine, kui tekkinud konflikte ei osata enam sõnadega lahendada ja need muutuvad vägivaldseks ning hullemal juhul lõppevad kellegi surmaga," tõdes Kliimant.

Arvestades kohtueelses menetluses kogutud teavet, oli prokuratuur seisukohal, et Kogutjuki häiritud meeleseisundi taga oli teadlik, tahtlik ja süstemaatiline pikaajaline alkoholi tarbimine. "Kohtueelses menetluses tuvastati, et Fjodor Kogutjukil oli küll raskusi reaalsuse tunnetamisel, kuid ta sai aru oma teo sotsiaalsest tähendusest ja käitus sihipäraselt. Oma käitumisega väljendas Kogutjuk põhimõttelist ja erilist hoolimatust inimelu ja inimkeha kui väärtuste suhtes ning põhjustas kannatanu surma," sedastas Viru ringkonnaprokurör Liina Pikma Viru maakohtule esitatud süüdistusaktis.

Viru maakohus määras Fjodor Kogtjukile 10 aasta pikkuse vangistuse. PEETER LILLEVÄLI

332462

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles