Viru vangla juurde plaanitakse lasketiiru

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgse plaani kohaselt ehitatakse uus lasketiir Viru vangla territooriumil asuva avavangla külge.
Esialgse plaani kohaselt ehitatakse uus lasketiir Viru vangla territooriumil asuva avavangla külge. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Justiitsministeeriumi vanglate osakond plaanib Viru vangla juurde ehitada lasketiiru, et vanglaametnikud saaksid seal relvaoskusi lihvimas käia ning ei peaks kaugel asuvatesse tiirudesse sõitmiseks asjatult aega kulutama. Jõhvi lasketiiru saaksid kasutada ka teised piirkonna jõuametkondade töötajad. 

Justiitsministeeriumi vanglate osakonna karistuste täideviimise talituse juhataja Priit Post ütles, et vangla juures asuv lasketiir pole Eestis midagi tavapäratut.

Tuleb pidevalt treenida 

"Lasketiir on olemas nii Tartu kui ka uue Tallinna vangla juures. Vajadus on tingitud sellest, et ametnikel on teenistusülesannete täitmiseks tarvis omada tulirelva kasutamise õigust ning selle õiguse andmiseks on vaja ametnikke välja õpetada ja neile regulaarselt koolitusi pakkuda. See pole ühekordne tegevus selleks, et viia ametnik piisavale tasemele, et ta oleks võimeline vajalikud testid sooritama, vaid see väljaõpe peab pidev olema," rääkis Post, lisades, et arusaadavalt peab tulirelvaga ringi käima ametnik, kes oskab seda vilunult kasutada.

Posti sõnul on nad politsei ja kaitseliiduga arutanud ka teisi alternatiive uue lasketiiru ehitamiseks, kuid need ei ole realiseerunud. "Oleme selle küsimusega tegelnud üle viie aasta ja kuna muid alternatiive ei ole, siis nüüd oleme Riigi Kinnisvara aktsiaseltsiga alustanud koostööd, et uurida võimalusi lasketiiru rajamiseks vangla juurde. Lasketiir oleks kindlasti mõeldud kasutamiseks kõigile jõustruktuuridele," ütles ta.

Esialgu pole raha eraldatud

Vanglaametniku sõnul ei ole üheski strateegilises dokumendis veel kirjas, et lasketiir Viru vangla juurde kindlasti ehitatakse, ja selleks ei ole esialgu ka raha eraldatud. "Soovime projekteerimist kindlasti alustada ja projekteerimise lõpus saab ka selgeks, kui palju selle ehitamiseks oleks raha vaja."

Posti kinnitusel on lasketiirusid Virumaal teisigi, näiteks Rakveres politseitiir ning Iisakus on samuti sobiv lasketiir. "Põhiprobleem on selles, et lasketiirud on küll olemas, kuid nende kasutamiseks on vaja ametnikel umbes tund aega enne sõita. Personali ajakulu on meile siin üks olulisemaid probleeme. Seda aega saaksid ametnikud kasutada teiste ametiülesannete täitmiseks," lausus Post.

Ida prefekt Tarvo Kruup ütles, et prefektuuri jaoks on vajadus lasketiiru järele Jõhvis üsna suur. "Me ju korraldame regulaarselt lasketreeninguid ning sõidame selleks kas Rakveresse või Narva, oleme kasutanud ka Viru pataljoni polügooni. Kui selline võimalus Jõhvis tekiks, siis kindlasti läheks lasketreeningute tegemine Jõhvi politseinikele mugavamaks, samuti näiteks Vasknarva ja Punamäe piirivalvuritele," sõnas Kruup. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles