Rohelised tahavad Estonia kaevanduse kiiremat sulgemist

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia kaevandus sai kaevandusloa veel 30 aastaks.
Estonia kaevandus sai kaevandusloa veel 30 aastaks. Foto: Matti Kämärä/Põhjarannik

Rohelised protesteerivad keskkonnaameti otsuse vastu anda Estonia kaevandusele õigus kaevandada põlevkivi aastani 2049 – seejuures tohib kaevandamise mahtu suurendada 10 miljonile tonnile aastas.

"Tegemist on järjekordse näitega kallist ja räpasest kingitusest maksumaksjate ja kohalike elanike raha ja tervise arvelt," ütles roheliste esinaine Züleyxa Izmailova BNS-ile. "30 aastat on liiga palju – 10 aastat oleks küll ja veel. Me tunnustame kohaliku omavalitsuse järjekindlaid püüdlusi oma elanike elukeskkonna kaitsmisel, aga nagu näha, jääb sellest väheks, kui riik loodusest ja elanikest ei hooli."

Rohelised on ühtlasi seisukohal, et Eesti peab võtma eesmärgiks minna taastuvenergeetikale üle aastaks 2030, teatas BNS.

"Taastuvenergia ning eelkõige tuule- ja päikeseenergia lahenduste rajamine ning juhtimine on fossiilkütustel põhinevatest võimsustest juba praegu oluliselt soodsam, kui kõik kulud ja tulud arvesse võtta," selgitas volikogu esimees Aleksander Laane.

"Rohelistel on selge arusaamine, et taastuvenergia seadmete ja taastuvenergia enda tootmine pakub Ida-Virumaale palju hea sissetulekuga töökohti," märkis roheliste esinumber Ida-Virumaal Timur Sagitov. "Rohelised on kindlad, et väljumine põlevkivienergeetikast peab toimuma läbimõeldult. Keskkonnaameti otsus sellele kaasa ei aita."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles